2021. szeptember 11., szombat

Focaccia, kis Toscan lepénykenyér

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg kukorica liszt, 2 g fokhagyma, 1 tk barna cukor, 2,5 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 0,5 dl olaj, 1,5 tk só, 

Tetejére: durva tengeri só, olívaolaj, rozmaring, oregano, olajbogyó, kakukkfű, aszalt paradicsom (akár feta sajt, mozzarella, chilipehely körte szeletekkel)

Az élesztőt a cukorral és a langyos vízzel elkeverjük és lefedve hagyjuk hogy az élesztő meginduljon. Ezután az olívaolajat, a sót, reszelt fokhagymát és apródonként a lisztet is hozzáadjuk, végül mehet bele a kukoricaliszt is. Lágy tésztát állítunk össze, amit egy tálba teszünk, tetejét megkenjük olívaolajjal és lefedve kb 1 órát hagyjuk meleg helyen kelni. A tésztát ezután a kezünkkel (!), nem nyújtófával egy méretre vágott sütőpapíron lapos, téglalap alakra húzgáljuk. Kicsit nehézkes lesz, ha szükséges közben pihentethetjük a tésztát. Ha a formát kialakítottuk, konyharuhával lefedjük és további 1/2 órát hagyjuk pihenni meleg helyen. A tésztát kitakarjuk, olívaolajjal lekenjük, durva tengeri sóval meghintjük és az ujjunk segítségével kb egyenlő távolságokra lukat nyomunk a tésztába. Ezekbe a lukakba rozmaringot, oreganót, aszalt paradicsomot ill olajbogyót teszünk váltogatva. Természetesen szórhatunk rá borsot és köménymagot is. Ezután a sütőpapírral együtt tepsibe helyezzük és kb 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük az olasz, kívül ropogós, belül foszlós lepénykenyerünket. Amikor a sütőből kivesszük újra vékonyan meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Mártogatósként kínálhatunk mellé fokhagymás tejfölt. Előételként vagy gyors vacsoraként kínálhatjuk a pizzához hasonló tésztánkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése