2021. október 11., hétfő

Birsalma befőtt

Hozzávalók: birsalma, cukor, citromsav (vagy citromlé), fahéj, szegfűszeg

A szép birsalmákat van aki csak megmossa kivágja a magházát és így darabolja, de van aki megpucolja. Szóval a közepes kockákra darabolt, magházától mentes birsalmákat a vágás után azonnal citromsavas hideg vízben pihentetjük, hogy ne tudjon az alma megbarnulni. Mikor mindet összevágtuk, akkor egy edényben 1 ek citromsav hozzáadásával annyi vizet forralunk, ami kb szükséges lesz az üvegeink felöntéséhez. A birsalma cikkeket szorosan az üvegekbe tömködjük, alját kicsit megkocogtatjuk, hogy jobban elüljenek a darabok az üvegek aljára. 

Minden 7 dl-es üveg tetejére egy púpos tk cukrot egy csipet fahéjat és kb 3-5 szegfűszeget dobunk, majd azonnal felöntjük a forró citromsavas vízzel és a tetejét légmentesen lezárjuk. Az üvegeket egy nagyobb lábosba állítjuk, hogy az üvegeket min 3/4 részig ellepje e víz és vizes duntszba téve kidunsztoljuk. Nagyon fontos, hogy addig kell főzni, míg belül az üvegekben elkezd gyöngyözni a víz. Ezt a lábost körbetekerjük a nagyi plédjével és min 24 h-ig hagyjuk, hogy lassan kihűljön a befőtt. Fantasztikus íze húsok mellé is remek, de kompótként is kínálhatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése