2021. szeptember 4., szombat

Édes savanyú ragu és Bolognai szósz télire

Édes-savanyú Uncle Ben's 

Hozzávalók: 2 kg cukkini, 1 kg vöröshagyma, 1 kg sárgarépa, 4 kápia paprika, 1 kg paradicsom, 2 dl 10%-os ecet, 30 dkg cukor, 1 ek curry, 2 ek kurkuma, 2 ek édes őrölt pirospaprika, 3 ek mustár

Kis kockákra vágjuk a megtisztított cukkinit lesózzuk és félretesszük, míg a többi hozzávalót előkészítjük. A répákat zsülienre, a hagymát vékonyra vágva, a kápiát hosszúkás vékony csíkokra vágjuk. A paradicsom héját lehúzzuk és felkockázzuk. Kevés olajon elkezdjük ledinsztelni a hozzávalókat a megfelelő sorrendben: először a répát, majd a hagymát, ezután jön a paprika, a cukkini és a paradicsom fele leturmixolva.. Ekkor az ecetet és a fenti fűszereket is hozzáadjuk. Kicsit rotyogtatjuk majd hozzáadjuk a paradicsomok másik, csak darabolt felét és az egészet pár percig összefőzzük. Merőkanál segítségével csavaros üvegekbe merjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk min 24 h-t, majd mehetnek a hűvös kamrába télire.

Felhasználási javaslat: Kevés csirkemellet felkockázunk, olajon lepirítjuk és 15 percig abáljuk. Ezután a kész Uncle Ben's édes savanyú mártásunkkal felöntjük és összefőzzük. Spagettivel, rizzsel kínáljuk. 

Bolognai szósz

Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 g fokhagyma, 2 db sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 kis fej zeller, 1 zöldpaprika, só, bors, 2 kg paradicsom, 3-4 összetört babérlevél, rozmaring, kakukkfű, pár szál zöldség zöldje, pár szál zeller zöldje, bazsalikom, oregano, majoranna, cukor

A paradicsom kivételével az összes zöldséget nagy lukú reszelőn lereszeljük. A paradicsomot lehámozzuk, botmixerrel pürésítjük, majd felfőzzük és közben hozzáadjuk a reszelt zöldségeket és a fűszereket. Kb 1/2 óráig együtt főzzük őket, majd csavaros üvegekbe merjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk min 24 h-t, majd mehetnek a hűvös kamrába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése