2021. szeptember 5., vasárnap

Rostos ivólé házilag



A gyümölcsöt őszibarack, sárgabarack, alma, birsalma, szilva, szeder, eper, meggy, szőlő, körte vagy ezek vegyesen megtisztítjuk, összevágjuk és lemérjük. Annyi vízben ami épp ellepi feltesszük főni és kb 1 mk citromsavat adunk. A legtöbb gyümölcshöz nem szükséges cukrot adni egyáltalán, de ha mégis szükségesnek érezzük akkor minden kg gyümölcshöz 10 dkg cukrot (a cukor mennyisége természetesen gyümölcsfüggő). Természetesen lehet fahéjjal, levendulával tovább ízesíteni kedvünk szerint. Mikor a gyümölcs megfőtt egy botmixerrel összezúzzuk és szükség szerint annyi vízzel hígítjuk, hogy sűrű ivólé állagot kapjunk.

Ekkor az egészet újra felfőzzük, a habját leszedjük (!) és egy merőkanál segítségével hosszú nyakú csavaros üvegekbe merjük, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk min 24 h-t, majd mehetnek a hűvös kamrába télire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése