2021. augusztus 15., vasárnap

Fetával töltött paprika fűszerolajban (antipasti)

Hozzávalók: 4-5 erős paprika és édes  minipaprika/kápia vegyesen, fekete és színes bors, fokhagyma, majoranna, rozmaring, kakukkfű, olívaolaj, kapribogyó (elhagyható)

Töltelék 1: 20 dkg (Spar-os) feta sajt + 1-2 ek tejföl vagy kenhető krémsajt + zöldség zöldje + 1-2 g fokhagyma, pici bors

Töltelék 2: ricotta, darabosra vágott pisztácia, aprított kapribogyó

A sajtot villával összenyomkodjuk pici borssal, aprított zöldség zöldjével,  1-2 ek tejföllel vagy kenhető krémsajttal fellazítjuk, de semmiképpen se legyen lágy! Aki szereti reszelhet bele k 1-2 g fokhagymát is, de ez elhagyható. A megmosott paprikákat kicsumázzuk, magjaitól megszabadítjuk, a hegyét levágjuk, majd a nagyobbakat kb 2-3 egyforma kis rúdra vágjuk keresztben (hogy könnyebb legyen tölteni). Amennyiben minipaprikát töltünk erre természetesen nincs szükség. Van aki úgy készíti hogy a kicsumázott paprikát kis sós vízben magában megpárolja és így tölti bele a sajtkrémet,  de lehet együtt sütve elkészíteni az alábbi módon. Kezünkbe véve a kis paprikahengert, az egyik végét elzárjuk az ujjunkkal, majd a sajtkrémet egy kávéskanál segítségével belenyomkodjuk a paprika üregébe. 

Mikor megtöltöttük a paprika rudakat a választott töltelékkel, az  külsejére tapadt sajtot letöröljük és olajjal megkent sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 160 C-ra előmelegített sütőben kb 15- 20 percig sütjük. Kivéve a sütőből a forró kis töltött paprikákat kis csavaros üvegekbe rakjuk, az üvegekbe fekete és színes borsot, fokhagymagerezdeket, majorannát, rozmaringot, kakukkfüvet, kapribogyót szórunk, majd az üvegcséket felöntjük olívaolajjal és légmentesen lezárjuk. 

Miután kicsit kihűlt hűtőben 1 napig hagyjuk összeérni az ízeket. Pirítóssal és sonkával vacsorára, kerti grillezéshez, sültekhez vagy előételként (antipasti) remek fogás. Figyeljünk rá hogy mindig ellepje az olaj a paprikákat és az üveg széle is mindig tiszta maradjon. A fűszerolajjal meglocsolhatjuk a salátákat. Kb 1 hétig tartható el a hűtőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése