Citromos, narancsos töklekvár
Hozzávalók: nettó 1-1,5 kg legyalult cukkini (vagy főzőtök), 1-2 dl víz, 2-3 citrom/narancs (esetleg vegyesen), 50 dkg cukor
A tököt 1-2 dl vízzel, a cukorral és a citromlével/narancslével feltesszük főni. Botmixerrel pürésítjük és lekvár sűrűségűre főzzük a töklekvárt. Még forrón üvegekbe szedjük, tetejüket légmentesen lezárjuk. Ezután száraz dunsztban hagyjuk 24 h-t pihenni. Ezután mehet a hűvös kamra polcára.
Gyümölcsízű tökdzsem
Hozzávalók: nettó 1 kg legyalult cukkini (vagy főzőtök), 1/2 liter szörp (ha van házi az a legjobb, de jó a Piroska, Pölöskei), 3:1-ben dzsemfix, 15 dkg cukor
A tököt 1-2 dl vízzel, és a kiválasztott szörppel feltesszük főni. Botmixerrel pürésítjük és beletesszük a dzsemfixet és a cukrot, majd még kb 5 percig főzzük a töklekvárt. Még forrón üvegekbe szedjük, tetejüket légmentesen lezárjuk. Ezután száraz dunsztban hagyjuk 24 h-t pihenni. Ezután mehet a hűvös kamra polcára.
Ananászos töklekvár
Hozzávalók: nettó 2 kg legyalult cukkini (vagy főzőtök), 1 kk citromsav, 1 liter 100%-os ananászlé (vagy ananászkonzerv leturmixolva), 20 dkg cukor
A tököt 1 kk citromsavval a cukorral és az ananászlével feltesszük főni. Botmixerrel pürésítjük és lekvár sűrűségűre főzzük a töklekvárt. Szükség esetén, ha nem akar besűrűsödni, mehet bele 1/2 dl hideg vízben feloldott 2 ek zselatin. Még forrón üvegekbe szedjük, tetejüket légmentesen lezárjuk. A tök teljesen átveszi az ananász ízét. Ezután száraz dunsztban hagyjuk 24 h-t pihenni. Ezután mehet a hűvös kamra polcára.
Ezeket a töklekvárokat gyömbérrel, levendulával is lehet ízesíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése