2021. július 2., péntek

Organikus almaecet házilag

Hozzávalók: 1 db 5 literes üveg, kb 2 kg alma, 20 dkg cukor

Az almákat megmossuk, hibás részeket kivágjuk és héjastól, magházastól cikkekre vágjuk és a befőttes üvegeket félig töltjük vele. 2 liter vizet a cukorral összeforralunk , majd ha kissé lehűlt, de még meleg, az üveget felöntjük vele. Min 22-28 C  - árnyékos - helyiségben szoba hőmérsékleten tüll hálóval a tetejét lefedve hagyjuk érlelődni, de maradjon kb 3-4 ujjnyi hely felül, amikor forrni kezd. Tegyünk az üveg alá egy tálcát, ha esetleg mégis erőteljesebben forrna. Akkor tudjuk hogy a fermentációs folyamat befejeződött, ha a lé már nem pezseg, nem habzik, ez kb 1 hónap.  Az almaecetet leszűrjük, csavaros üvegekbe töltjük. A tetején egy fátyolszerű ecetágy alakul ki, de ettől nem kell félni. Sohasem lesz olyan tiszta,mint a bolti ecet, viszont sokkal finomabb. Természetesen más gyümölcsből is készíthetünk ecetet (áfonya, füge, körte...). Minél régebbi az almaecetünk annál intenzívebb hatást gyakorol a szervezetünkre kívül, belül és korlátlan ideig eláll.

Ezt az organikus ecetet használhatjuk salátákra, levesek savanyítására. Kúraszerűen reggelente, éhgyomorra 2 dl langyos vízbe 1 ek nagyon jó zsírbontó, emésztést javító, immunerősítő. Zsíroldó hatása mellett a meszesedést is bontja az erekben és a szervezet elsavasodását megakadályozza valamint csökkenti a koleszterin szintet.

Külsőleg is komoly gyógyhatással rendelkezik!

Hajmosás után a korpás fejbőrbe masszírozva megszünteti a korpát. Ha pedig a megmosott hajra vízzel keverve leöblítjük a hajat vele, akkor fényes, életteli hajat kapunk, ami nehezebben zsírosodik majd. Lábgombánál a lábfürdő vízébe szódabikarbónát és almaecetet teszünk, ez hatékony fertőtlenítőként funkcionál.Olívaolajjal keverve ápolja, a bőrt és késlelteti a ráncok megjelenését. Csípésekre kenve segít csökkenteni  a duzzanatot és megnyugtatja a bőrt, így a viszketés és enyhül. Mivel erős fertőtlenítő és vízkőoldó hatása van így nyugodtan használhatjuk pl a fürdőszoba, zuhanyzókabin takarításánál is a környezettudatosság jegyében!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése