2021. június 18., péntek

Sült joghurt áfonyamártással

Hozzávalók (4-6 adaghoz): 20 dkg sűrű török/görög joghurt (vagy natúr joghurt lecsepegtetve), 20 dkg cukrozott sűrített tej, egy marék sós pisztácia (és/vagy kesudió) durvára vágva, 2 ek kakaóbab töret (elhagyható), 1/2 narancs és citrom reszelt héja

Mártás: 5 dkg cukor, 30 dkg áfonya (vagy más gyümölcs, pl. szeder, meggy, akár vegyesen is), csipet fahéj, 2 ek citromlé

A sütőt előmelegítjük 150 C fokra. A joghurtot elektromos kézi keverővel simára keverjük a cukrozott, sűrített tejjel. Ha nem kapunk török vagy görög joghurtot, házilag is elkészíthetjük a következő módon: a natúr joghurtot egy gézzel bélelt szűrőbe tesszük és egy edény fölött, kb. egy órán alatt lecsepegtetjük. Így kapunk krémes, sűrű állagú joghurtot. A sűrített tejjel kikevert joghurtba forgatjuk a durvára vágott pisztáciát/kesudiót, a kakaóbabot és a reszelt narancs- és citromhéjat. Hőálló tálkákba töltjük, majd egy tepsibe állítjuk. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy kb. a tálkák feléig érjen. 

180 C-ra előmelegített sütőbe toljuk és kb 25 percig sütjük, míg  a teteje kicsit bebarnul a süléstől, majd a sütőből kivesszük és kihűtjük. Az áfonyamártáshoz egy serpenyőben, kevergetés nélkül, karamellizáljuk a cukrot. Amikor borostyán színű, hozzáadjuk a villával kicsit összetört áfonyát. 

 

A karamell először bekeményedik, de a gyümölcs levet ereszt, így visszaolvad. Hozzáadjuk a citromlevet és a fahéjat. Egy desszertes tálra kiborítjuk a sült joghurtot, és áfonyamártással kínáljuk ezt az indiai bhapa doi nevű bengáli csemegét!

A receptet Mautner Zsófi oldalán találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése