2021. június 12., szombat

Sushi vegetáriánusoknak


Hozzávalók: 3 dl sushi rizs (vagy kerekszemű rizs), 2 ek rizsecet (vagy almaecet), csipet  só, nori lapok (szárított tengeri alga lapok)

Tölteléknek: 1 kígyóuborka, 1-1 sárga és piros californiai paprika,1 párolt répa, 1 avokádó, spenót, párolt spárga, párolt brokkoli, sóska levél...

Mártogatáshoz: szójaszósz, wasabi pasta,  reszelt gyömbér

A rizst min 5x megmossuk, hogy a keményítő nagy része kiázzon belőle. A szokott módon pici olajon lepirítjuk a rizst, majd dupla mennyiségű vízben, 1 ek rizsecet hozzáadásával megfőzzük úgy, hogy a közepe roppanós maradjon. A zöldségeket ez időközben megpucoljuk és a sóska, spenót leveleken kívül hosszúkás csíkokra vágjuk.  A megfőtt,  leszűrt rizst a  rizsecettel, sóval elkeverjük, kicsit hagyjuk fedő alatt pihenni, majd egy tálcára simítjuk, hogy hamarabb lehűljön. A makisurát ill a bambusz (tekerő) gyékényünket egy nylonba tesszük (hogy ne koszolódjanak) és az algalap érdesebb felületével felfele (fényessel lefelé) ráhelyezzük. Az érdesebb felület jobban tartja a tölteléket. 

A lapra a rizst az algalap hosszában kiterített első 2/3-ára vizes kézzel rásimítjuk lazán (ne tömörítsük erősen!). Ráhelyezzük a spenót, ill. sóska leveleket. 2 ujjnyival lejjebb elhelyezzük a választott töltelékcsíkokat keresztben. Aki szereti kevés majonézt is simíthat a rizsre. 

Ekkor a gyékényünk segítségével elkezdjük összenyomkodva feltekerni a sushit (makit) úgy, hogy felül és oldalt is kis élet formázunk (kockásítjuk). Mikor elérünk az üres algás részhez, akkor a lapot vízzel lekenjük, hogy jobban tapadjon és határozott mozdulatokkal befejezzük a feltekerést. Éles, vizes pengéjű késsel felszeleteljük kb 2 ujjnyi vastagra a tekercset (ez kb 6 db lesz). Minden szeletelés előtt meg kell vizezni, mert rátapadnak a rizsszemek a késre. 

Fogyasztáskor a mártogatósba forgatjuk a japán vegetáriánus makikat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése