2021. június 4., péntek

Pudingos túrós csiga

Hozzávalók (kb 20-22 csigához): 45 dkg liszt, 2 dl (langyos) tej, 8 dkg cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 cs vaníliás cukor, csipet só,

Töltelék: 25 dkg félzsíros túró, 3,5 dl tej, mazsola vagy aszalt vörös áfonya (elhagyható), 1 citrom reszelt héja, 1 cs vaníliás pudingpor, 3 ek cukor, 1 cs vaníliás cukor

Lekenéshez: 1 tojás

A leszitált lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, vaníliás cukorral. Ennek a közepébe egy mélyedést készítünk és ebben a fészekben az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a tojást, majd mikor elkezdjük a tésztát összedolgozni az olvasztott vajat is hozzácsorgatjuk. A jól kidolgozott tésztát letakarva meleg helyen hagyjuk min 1 órát kelni.

Közben a cukros tejben sűrű pudingot főzünk, mikor kész azonnal beledobjuk a mazsolát/vörös áfonyát és a reszelt citromhéjat. Mikor már csak éppen langyos akkor a túrót is lazán hozzákeverjük, nem kell hogy teljesen homogén legyen. A töltelékhez tehetünk erdei vagy bármilyen vágott gyümölcsöt is.

A kelt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk és a kihűlt töltelékkel megkenjük, majd feltekerjük mint a bejglit. Kb 2 cm széles szeleteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket 1 felvert tojással lekenjük. Ne rakjuk szorosan egymás mellé, mert a csigák sülés közben még nőni fognak.

180 C-ra előmelegített sütőbe toljuk és kb 15-20 perc alatt világosra sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.

              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése