2021. május 1., szombat

Lasagne édesen és sósan



ÉDESEN
Mákos, krémes lasagne

Lasagne tésztához: 3 tojás, 30 dkg liszt (minden tojáshoz 10 dkg lisztet számolunk!)
Mákos töltelék: 20 dkg darált mák, kb 12,5 dkg szilvalekvár (vagy baracklekvár), 4 ek cukor, 1 tk citromlé, 0,5 dl víz
Vaníliás töltelék: 5 dl tej, 5 dkg keményítő, 3 ek cukor, 4 tojás sárgája, 1ek vanília kivonat
Tojásfehérje kéreghez: 4 tojás fehérje, 10 dkg cukor

A tésztához valókat közepes keménységű tésztává gyúrjuk, majd majd letakarva kb 10 percig pihenni hagyjuk. Ezután (nyújtófával vagy géppel) egészen vékonyra nyújtjuk kb 10x15-ös kockákat vágunk belőlük, nem kell hogy szabályosak legyenek. Enyhén sózott forró vízben kb 4-5 perc alatt al' dente-re főzzük a lasagne tésztát - vigyázva, hogy ne törjenek és ne ragadjanak össze - majd leszűrjük őket és szétterítve hagyjuk kicsit megszáradni. 
A darált mákot forró vízzel leforrázzuk, majd belekeverjük a cukrot, citromlét és a lekvárt  is. Kenhető állagú krémet kell készítenünk, amit a víz mennyiségével állíthatunk be. A vanília krémhez a tejet keverjük csomómentesre a keményítővel, a cukorral, a tojássárgákkal és a vanília kivonattal és lassú tűznél kezdjük - állandó kevergetéssel  - főzni addig, míg pudingszerűre besűrűsödik, majd hagyjuk kézmelegre kihűlni. Egy tepsi vagy jénai alját kikenjük egy kis vaníliás krémmel, erre 2 sor főtt lasagne tésztát igazítunk. Erre mehet a mákos krém fele, amire szintén  2 réteg tésztát igazítunk. Erre a vaníliás krém fele és újra 2 sor lasagne tésztasor. Tetejére a maradék mákos krém, 2 sor lasagne tésztasor, rá a vaníliás krém maradéka és szintén 2 sor lasagne tészta.  A rakottas tetejét a cukorral felvert tojásfehérje hab elkenésével fejezzük be. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, míg a hab a tetején megbarnul. A sütőből kivéve kicsit várjunk a szeleteléssel, hogy a töltelék kicsit tudjon megszilárdulni.


SÓSAN

Bolognai ragus lasagne

Raguhoz: 1 fej vöröshagyma, 2 g fokhagyma, 20 dkg darált hús (sertéscomb), 20 dkg sonka (vagy sonkás felvágott), só, bors, szerecsendió, 1 nagyobb répa, 1 zellerszár (el is hagyható), majoranna, oregano, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, (aki szereti tehet bele spenótot is), 4-5 dl paradicsomlé 

Lasagne tésztához: 2 tojás, 20 dkg liszt (minden tojáshoz 10 dkg lisztet számolunk!)

Besamel mártás: 5-6 dkg vaj, 3 ek liszt, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió

a lasagne tetejére: kb 20-25 dkg reszelt trappista sajt

A tésztához valókat közepes keménységű tésztává gyúrjuk, majd majd letakarva kb 10 percig pihenni hagyjuk. Ezután (nyújtófával vagy géppel) egészen vékonyra nyújtjuk kb 10x15-ös kockákat vágunk belőlük, nem kell hogy szabályosak legyenek. Ezután a nyújtó deszkán hagyjuk száradni. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a reszelt répát és a vékonyra karikázott zellerszárat és a darált húst a kockára vágott sonkát, ill a zúzott fokhagymát is. 

     Aki szereti karikázott gombát, kolbászkarikákat, spenótot is tehet a raguba. Sóval, borssal csipet szerecsendióval fűszerezzük és hozzáadjuk a zöld fűszerekkel, majd felöntjük a paradicsomlével és lefedve puhára pároljuk a ragut. A besalmelhez a vajat felolvasztjuk és mint egy rántásnál hozzáadjuk és lisztet és zsemleszínűre pirítjuk, majd forró tejjel felöntjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezve kicsit tovább főzzük, míg besűrűsödik, de még folyós  (ha a tejmártás nagyon besűrűsödött, felhígítjuk egy kevés langyos tejjel). Egy tepsi vagy egy jénai aljába kevés olajat öntünk, erre helyezzük a lasagne tészta kockákat, de nem fontos hogy fedjék egymást mert mikor főnek úgyis megdagadnak. 

A tetejére a raguból jön egy sor és egy sor reszelt sajt. A rétegezés ugyanígy folytatódik. Besamel, tészta, ragu, sajt... A rakott tészta tetejét sajttal fejezzük be, a megmaradt besamelt ráöntjük kicsit a jénait megütögetjük, hogy a szaft jól elterüljön. 160 C-ra előmelegített sütőben lefedve 30 percig, majd a fóliát levéve még kb 10-15 perc alatt megsütjük. Kivéve a sütőből a tetejét megszurkáljuk hogy az állagát ellenőrizzük, majd várunk kicsit hogy szépen lehessen majd szeletelni.Természetesen ezt a finom olasz lasagne tésztát helyettesíthetjük bolti lasagne tésztával is, de tudjuk, hogy a házi mindig sokkal finomabb. A ragut pedig ízlésünk szerint variálhatjuk.
                             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése