Bolognai ragus lasagne
Raguhoz: 1 fej vöröshagyma, 2 g fokhagyma, 20 dkg darált hús (sertéscomb), 20 dkg sonka (vagy sonkás felvágott), só, bors, szerecsendió, 1 nagyobb répa, 1 zellerszár (el is hagyható), majoranna, oregano, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, (aki szereti tehet bele spenótot is), 4-5 dl paradicsomlé
Lasagne tésztához: 2 tojás, 20 dkg liszt (minden tojáshoz 10 dkg lisztet számolunk!)
Besamel mártás: 5-6 dkg vaj, 3 ek liszt, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió
a lasagne tetejére: kb 20-25 dkg reszelt trappista sajt
A tésztához valókat közepes keménységű tésztává gyúrjuk, majd majd letakarva kb 10 percig pihenni hagyjuk. Ezután (nyújtófával vagy géppel) egészen vékonyra nyújtjuk kb 10x15-ös kockákat vágunk belőlük, nem kell hogy szabályosak legyenek. Ezután a nyújtó deszkán hagyjuk száradni. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a reszelt répát és a vékonyra karikázott zellerszárat és a darált húst a kockára vágott sonkát, ill a zúzott fokhagymát is.Aki szereti karikázott gombát, kolbászkarikákat, spenótot is tehet a raguba. Sóval, borssal csipet szerecsendióval fűszerezzük és hozzáadjuk a zöld fűszerekkel, majd felöntjük a paradicsomlével és lefedve puhára pároljuk a ragut. A besalmelhez a vajat felolvasztjuk és mint egy rántásnál hozzáadjuk és lisztet és zsemleszínűre pirítjuk, majd forró tejjel felöntjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezve kicsit tovább főzzük, míg besűrűsödik, de még folyós (ha a tejmártás nagyon besűrűsödött, felhígítjuk egy kevés langyos tejjel). Egy tepsi vagy egy jénai aljába kevés olajat öntünk, erre helyezzük a lasagne tészta kockákat, de nem fontos hogy fedjék egymást mert mikor főnek úgyis megdagadnak.
A tetejére a raguból jön egy sor és egy sor reszelt sajt. A rétegezés ugyanígy folytatódik. Besamel, tészta, ragu, sajt... A rakott tészta tetejét sajttal fejezzük be, a megmaradt besamelt ráöntjük kicsit a jénait megütögetjük, hogy a szaft jól elterüljön. 160 C-ra előmelegített sütőben lefedve 30 percig, majd a fóliát levéve még kb 10-15 perc alatt megsütjük. Kivéve a sütőből a tetejét megszurkáljuk hogy az állagát ellenőrizzük, majd várunk kicsit hogy szépen lehessen majd szeletelni.Természetesen ezt a finom olasz lasagne tésztát helyettesíthetjük bolti lasagne tésztával is, de tudjuk, hogy a házi mindig sokkal finomabb. A ragut pedig ízlésünk szerint variálhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése