Hozzávalók: 30 dkg hízott kacsamáj, 2 dl zsíros (3,8%-os) tej, 2 dl (30% -os) tejszín, 5 tojássárgája, só, bors, 1 dl tokaji aszu, kakukkfű
Tetejére: barna cukor
A tojások sárgáit és a tejet, tejszínt, tokajit vízgőz felett felverjük, majd levéve a tűzről, majd kb az 1/3-át hozzáadjuk az összedarabolt kacsamájhoz. A darabolt májat a tejes mix segítségével krémesre turmixoljuk, és az egészet összekeverjük. A kacsamáj pürét, sóval, borssal és kevés kakukkfűvel ízesítjük. A jó habosra kikevert masszát 6 kis tálkába simítjuk a krémet úgy, hogy maradjon egy kis hely a tetején. A tepsibe helyezzük a kis tálkákat és annyi forró vizet töltünk alá, hogy a kis tálkák kb 2/3-a víz alatt legyenek.160 C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni a tálkákat. Kínáláskor a tetejére kevés barna cukrot szórunk és szakács fáklyával rápirítva rákaramellizálva egy roppanós cukorréteggel vonjuk be a kacsamáj pástétomot. Pirítósra vagy pirított kalácsara kenve fogyasztjuk a májas, karamell kéregbe bújt créme brulét. Kínálhatunk még mellé csatnit, hagymalekvárt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése