2021. május 27., csütörtök

Francia Croque monsieur és croque madame szendvicsek

Croque monsieur

Hozzávalók: 4 szelet toast kenyér, 4 szelet sonka (vagy bármilyen sonkás felvágott), dijoni mustár, kemény sajt (Emmentáli, Gruyere esetleg Trappista)

Besamel: 3 dl tej, 2 dkg liszt, szerecsendió, fehér bors, só, 

A toast kenyér mindkét oldalát megkenjük vajjal és a serpenyőben dobott kis vajon megpirítjuk, hogy a besamel ne tudja eláztatni. Elkészítjük a besamellt: lábasban felolvasztjuk a vajat és belekeverjük a lisztet (de nem barnulhat meg), majd meleg tejjel felöntjük, habverővel csomómentesre keverjük, közben hozzáadjuk a szerecsendiót, sót, fehér borsot és kb 10 percig főzzük még a besamel mártást. Levéve a tűzről belekeverünk egy kevés mustárt. A pirítóst megkenjük a mustáros mártással és  rátesszük a sonkaszeletet és a reszelt sajtot. A pirítóst megkenjük a mustáros mártással és  rátesszük a sonkaszeletet és a reszelt sajtot. Aki túl kalóriadúsnak érzi vagy nem szereti a besamel mártást, az nyugodtan kenje meg a kenyerek belsejének egyik oldalát majonézzel, másik oldalát mustárral (mi így szeretjük jobban!), majd jöhet a sonka és a sajt.

Ezután kicsit összenyomjuk, majd teflon serpenyőben vagy sütőben pici vajon minkét oldalát kívülről átsütjük (8-10 perc alatt) úgy, hogy a sajt megolvadjon és a kenyér kicsit átmelegedjen. Melegen kínáljuk reggelire vagy vacsorára a kalóriadús francia  melegszendvicset. Az eredeti francia bisztrókban (édes) brióskenyérrel készítik ezeket a ropogós, töltött melegszendvicseket.


Croque madame

Elkészítése ugyanúgy történik csak a tetejét egy buggyantott vagy tükörtojással megkoronázzuk.

Croque Mademoiselle 

az a változat, amiből kihagyják a húst, jelen esetben a sonkát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése