2021. április 22., csütörtök

Török, marokkói és libanoni lencsesaláta

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 2 babérlevél, 1 nagy lila hagyma, 3 ek olívaolaj, 1 citrom, 1 ek méz, őrölt fekete bors, só, petrezselyem zöldje, 1 zöld és 1 piros californiai paprika (el is hagyható) 

Az előző este beáztatott lencsét lemossuk, majd babérlevéllel ízesített vízben (amennyi épp ellepi) megfőzzük, de ne főzzük nagyon puhára (!) és lehűtjük. Közben egy edényben a mézet, olívaolajat és a citromlét elkeverjük sóval, borssal és aprított petrezselyem zöldjével meghintjük. A lila hagymát és a paprikákat nagyon apróra vágva hozzáadjuk, végül az egészet a lencsével átforgatjuk. Kínáláskor nyakon önthetjük egy kevés balzsamecettel is a törökök kedvenc salátáját.

Gazdagíthatjuk felezett koktélparadicsommal, zöldhagyma karikákkal és ízesíthetjük mentalevéllel is. 

Kínálhatjuk sültek, grill ételek mellé de önmagában is fogyaszthatjuk meleg napokon.

A marokkói változat még gránátalma magokat, apróra kockázott, olajon lepirított répát, morzsolt feta sajtot kínál, fűszerezésben pedig koriandert és római köményt ad még a salátához.

A libanoni lencsesaláta édesköményt, chili pelyhet, szegfűborsot és lepirított zúzott fokhagymát használ az eredeti alap mellett az ízekhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése