2021. április 7., szerda

Habroló

Habroló édesen

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin,  1 tojássárgája, 20 dkg tejföl, csipet só (vagy 50 dkg leveles tészta kb 20-25 db-hoz), lekenéshez:  2-3 tojás 

Választható töltelék: 30 dkg cukor, 5 tojás fehérje, 8 cl víz vagy 6 dl tejben 3 ek cukorral hígra főzünk 1 vaníliás pudingport és ha kicsit kihűlt 3 dl habtejszín keményre vert habjával elkeverjük vagy ha nincs időnk az Oetker házi krémes krémjével is megtölthetjük a rolókat

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, majd folpackba csomagolva min. 3-4 órát pihentetjük. Ha nincs időnk akkor bolti leveles tésztát is használhatunk. 

Lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd 3 cm-es csíkokra vágjuk. A sütőformákat vékonyan bevajazzuk (vagy leolajozzuk), majd a csíkokat fedéssel, srégen a fém roládformára tekerjük és a végén kicsit megsodorjuk hogy jó összeilleszkedjenek a tésztaszélek. A tojásokat felverjük és lekenjük vele a roládokat. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és előmelegített sütőben 180 fokon kb 15 perc alatt világosra sütjük. 

Még langyosan lehúzzuk a tészták a hengerről ( ha megakad inkább hagyjuk kihűlni és úgy vegyük le ne törjön össze a roló) és hagyjuk teljesen kihűlni. Ez alatt a töltelékhez a cukorból víz segítségével sűrű szirupot főzünk, majd a tojások fehérjéből kemény habhoz hozzáforgatjuk még melegen. Vízgőzön az egészet tovább verjük kb 15 percig hogy a massza megszilárduljon. A habot habzsák segítségével beletöltjük a roládokba, tetejét porcukorral meghintve kínáljuk.

Habroló sósan

Sajtos töltelék: 30 dkg reszelt sajt (lehet füstölt és sima vegyesen is), 3 tojás sárgája, 3 dl tejszín, 10 dkg vaj, 1 csapott tk só

A tejszínt a sajttal, sóval, a tojássárgákkal összemelegítjük. Mikor már sűrű, levesszük a tűzről és lefedve hagyjuk szoba hőmérsékletre kihűlni. Ezután hozzáadjuk a vajat és összeturmixoljuk az egészet. 


Újra lefedjük és min. 2 órára (akár egy egész éjszakára) betesszük a hűtőbe. A krémet habzsák segítségével betöltjük a roládokba, a roládok végét reszelt sajtba mártjuk és kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése