2021. április 7., szerda

Mozart szelet

kakaós piskóta: 7 tojás, 7 ek porcukor, 5 ek liszt, 2 ek kakaó, csipet só, 2 ek frissen főzött presszó kávé

pisztáciás piskóta: 4 tojás, 2 ek darált, sós pisztácia, 2 ek darált mandula, 4 ek cukor

krém: 25 dkg mascarpone, 3 dl habtejszín, csipet só, 5 dkg marcipán / 2-3 ek nutella

Töltelék: 10 dkg marcipán massza ( készíthetjük házilag is )

Glazúr: 10 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín; + darált, sós pisztácia a díszítéshez (elhagyható)

A tojások fehérjét a cukorral keményre verjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat is. Beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, végül hozzáadjuk a kávét . Sütőpapírral bélelt vajas, lisztes 22x30 cm-es  tepsibe vagy 24 cm-es tortaformába öntjük, 160 C-ra előmelegített sütőben kisütjük a barna piskótát.

A pisztáciás laphoz a tojások sárgáját a cukorral kikeverjük, a pisztáciát és a mandulát a felvert tojásfehérje habjába keverjük, majd a 2 részt óvatosan átforgatjuk. Az előbbi vajjal, liszttel kikent tepsiben kb 5-6 perc alatt kisütjük a vékony piskótát. A mascarponét a sóval kézi mixerrel kikeverjük és fellazítjuk felvert tejszínnel, majd elfelezzük a krémet. A krém egyik felébe belereszeljük a  marcipánt. A krém másik felébe a nutellát  keverjük hozzá. Persze ha könnyítenénk magunkon, lehet egyfajta csak nutellás krémet készíteni és elfelezve betölteni vele a tortát.

A kakaós piskótát megvárjuk míg kihűl, kettévágjuk,  az egyik lapot lerakjuk és a töltelékként készítendő marcipánt porcukorral meghintett deszkán kinyújtjuk és ráhelyezzük a barna piskótára. Ezt megkenjük a nutellás krémmel amire ráhelyezzük pisztáciás lapot. A lap tetejét megkenjük a marcipános krémmel, amit a barna piskóta másik felével lefedünk. 

Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd simára keverjük a hozzácsorgatott tejszínnel és pici dermedés után rásimítjuk a sütemény tetejére. Aki akarja ilyenkor megszórhatja még darált pisztáciával. Ezután hűtőbe tesszük hogy a máz a torta tetejére rádermedjen. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése