2021. április 6., kedd

Császármorzsa avagy az osztrák Smarni

Hozzávalók (4-6 főre) : 6 dl tej, 25 dkg búzadara (gríz), 15 dkg liszt, csipet só, 4 tojás, 10 dkg mazsola (elhagyható), 4 cl rum, 10 dkg cukor, 2 cs vaníliás cukor, 1 vanília rúd kikapart belseje, 1 narancs- és 1 citrom reszelt héja, sütéséhez 2x5 dkg vaj

Kínáláshoz: porcukor, lekvár, szörp vagy befőtt

A mazsolát rumba áztatjuk, a lisztet a grízzel (búzadarával) elkeverjük és a tejet apródonként hozzáadagolva csomómentes masszát keverünk, majd min 1 órára (de akár 1 egész éjszakára) hűtőbe tesszük hogy a gríz meg tudja szívni magát (időnként megkevergetjük). Ez alatt a tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a cukor felével jól felhabosítjuk. 

A fehérjéket csipet sóval és a vaníliás cukorral és a cukor másik felével keményre verjük. A darához hozzáadjuk a tojások kikevert sárgáját a reszelt citrom- és narancshéjat és a mazsolát a rummal együtt. Ezután beleforgatjuk a kemény tojáshabot is. A vaj felét egy serpenyőben felhevítjük és a serpenyő méretétől függően a massza felét/harmadát beleöntjük és 2-3 perc után apródonként fa spatulával átforgatjuk hogy a teteje is kissé megpiruljon, közben kedvünk szerinti méretre daraboljuk a daramorzsát. Kiszedjük az elkészült smarnit, újabb adag vajat hevítünk és folytatjuk a császármorzsa kisütését.

Van aki kisebb van aki nagyobb darabokra szereti darabolni. Az egész kb 6-8 perc alatt elkészül. Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad. 

Kiszedjük egy tányérra, majd újra vajat olvasztunk és kisütjük a második adagot is. Kínáláskor kevés porcukorral ill lekvárral, szörppel, befőttel, friss gyümölccsel vagy erdei gyümölcsszósszal tálaljuk az osztrák smarnit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése