2021. április 4., vasárnap

Granola avagy házi müzliszelet aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók: 5 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg vörös áfonya, 5 dkg mazsola, 1 ek kandírozott narancshéj, 5 dkg durvára darabolt dió (vagy mogyoró), 25 dkg zabpehely, 5 dkg pirított szezámmag, 1 kk fahéj, 5 dkg lenmag, 7 dkg barna cukor, 5 dkg kristálycukor, 15 dkg (5-6 ek) méz, 

A cukrot, barna cukrot, mézet összeolvasztjuk és hozzákeverjük a többi hozzávalót is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a folyékony zabfalatot és egy kanállal (vagy nylon zacskót rányomva kézzel, nyújtófával) jól belenyomkodjuk a tepsibe, tömörítjük a masszát. 170 ° C-ra előmelegített sütőben kb 25-35 perc alatt aranybarnára sütjük / kiszárítjuk. Kivéve a sütőből a tepsiben hagyjuk kihűlni a müzliszeletünket. Teljes kiszáradás előtt kis szeleteket vághatunk, de el is tördelhetjük és lezárható dobozban vagy üvegben is tárolhatjuk.Természetesen egy részét olvasztott csokoládéba is lehet forgatni, ha szeretnénk. Ehetjük magában ebéd utáni nasiként, de fogyaszthatjuk joghurtba tördelve könnyű, rostgazdag, tápláló reggelinek is.

A Granolába kedvünk szerint tehetünk még  kókuszreszeléket,  bármilyen gyümölcs aszalványt vagy csokipasztillát is. A zabpehely adagját zab, árpa, rozs keverékével is kiválthatjuk. Cukor helyett édesíthetjük juharsziruppal is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése