2021. április 4., vasárnap

Diós kosárka, Diós kiflik


Diós kosárka

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor, csipet só, 1/2 cs sütőpor, 1 citrom

Töltelék: 25 dkg darált dióbél, 2 dl baracklekvár, 4 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor

A tojások fehérjét a  cukorral és vaníliás cukorral keményre verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót. A lisztben elkeverjük a cukrot, sót, sütőport,  belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját is belecsöpögtetjük a citrom levét. A tésztát összeállítjuk, lisztezett nyújtódeszkán 2-3 cm vastagra kinyújtjuk. A kivajazott kosár formákat kibéleljük a tésztával. A kosárka aljába 1 tk (barack, ribizli...) lekvárt teszünk, majd a a diós habból teszünk a tetejére. Tepsire sorakoztatjuk a megtöltött formákat és 170 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt világosra sütjük a kosárkáinkat. Amint kihűlt, kiemeljük a formából. A tetejüket meghinthetjük vaníliás porcukorral. Természetesen használhatunk más ízesítésű lekvárt is.

Diós kiflik

Hozzávalók: 30 dkg liszt, csipet só, 20 dkg margarin, 15 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája

Hempergetéshez: 10 dkg porcukor, 2 cs vaníliás cukor

A lisztben elkeverjük a cukrot, darált diót, sót, belemorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tésztát összeállítjuk és diónyi darabokat csípünk ki belőle, amiből rudakat hengergetünk és kifli alakúra formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a megtöltött formákat és 170 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosra sütjük. A sütőből kivéve még melegen belehempergetjük a porcukorba és vaníliás cukorba.

A recept ízvilágában hasonlít a púderes kiflire, de itt nincs töltelék, mert a dió a tésztába kerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése