2021. március 31., szerda

Pestos tészta variációk

Az al dentere kifőzött (fusilli, penne, tagliatelle, spagetti) tésztára többféle gyors, olasz pestot (ejtsd: pesztót) készíthetünk.

Citromfüves petrezselymes: fele-fele arányban citromfű és petrezselyem levél, 2 g fokhagyma, só, citromlé, olaj, citromlé

A zöldeket a fokhagymával, sóval és kevés olajjal, pár csepp citromlével összeturmixolunk és a frissen kifőtt tésztával elkeverjük. Igény szerint a tetejére parmezán sajtot reszelhetünk.

Bazsalikomos, spenótos: olívaolaj, bazsalikom, spenót, 2 g fokhagyma, zöldség zöldje, zeller zöldje, repce olaj, dió, szezámmag, tökmag, kemény sajt  (parmezán)

A magokat megpirítjuk, majd mozsárban összetörjük kissé darabos állagúra. 

                                    A zöldeket olajjal (esetleg kevés víz), fokhagymával kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk, mikor kész, az egészet botmixerrel lepürésítjük, végül hozzákeverjük a magokat és a sajtot. Az egészet a tésztával elkeverjük. Ha egy kis apróra vágott, lepirított házi sonkát is dobálunk a tetejére az igazán nem árthat neki. Tetejére további parmezán sajtot reszelhetünk.

Avokádós koktélparadicsomos: 1 újhagyma, bazsalikom, 1 g fokhagyma, só, citrom,  Cayenne bors,  olívaolaj, 1 avokádó 6-8 koktélparadicsom

Az avokádó belsejét kikaparjuk és azonnal meglocsoljuk pár csepp citromlével. Kevés olíva olajon megfuttatott zúzott fokhagymával, sóval és vékonyra vágott újhagymával, bazsalikommal kikeverjük. Cayenne borssal ízesítjük és a frissen kifőtt tésztával elkeverjük. Tetejére félbevágott koktélparadicsomot dobálunk.

Sült csirkemelles pestóstészta: 1 csirkemell, 1/2 cs szélesmetélt, 2 g fokhagyma, citrom, 2 ek pesto, parmezán,

A szélesmetéltet forró, enyhén sós vízbe tegyük fel főni.  A csirkemellet vékonyra felcsíkozzuk, sóval, borssal bedörzsöljük és kevés zsiradékon pirosra lesütjük minkét oldalát (oldalanként 10-10 perc alatt), majd szedjük ki és lefedve tegyük félre. A kifőtt tésztát szűrjük le, de 1,5 dl-t tegyünk félre a főzőlevéből. 


 A főtt tésztát kevés felhevített olajon a pestóval és pár gerezd zúzott fokhagymával, forró serpenyőben forgassuk át a tészta főzőlevét hozzáadva, majd dobjuk rá a sült csirkemell darabokat, pár csepp citromlével ízesítsük és aki szereti kínálás előtt egy kevés parmezánt is reszelhet rá.






Medvehagymás: 1-2 ek fenyőmag (vagy dió, napraforgómag,mogyoró, tökmag), 1 nagy csokor medvehagyma, olívaolaj vagy tökmagolaj, só, bors, parmezán sajt 

Szárazon lepirítjuk a választott magot vagy magokat (vegyesen) vigyázva nehogy megégjen.
       
A medvehagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk, kicsit lesütjük,  majd hozzáadjuk reszelt sajtot és botmixerrel az egészet pépesítjük. Utoljára a rusztikusra tört magokat, kevés sót, borsot is hozzákeverjük.
      

Bármelyik pestot készíthetjük lágyabb ízvilággal úgy hogy a kifőtt tésztát olajon egy kis tejszín hozzáadásával átforgatjuk és ezután keverjük hozzá a pestot. De aszalt paradicsomdarabkákkal ill bármilyen apróra vágott sonkacsíkkal is gazdagíthatjuk a gyors tésztánkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése