2021. március 31., szerda

Sült hekk

Serpenyőben sütve

Hozzávalók: 2-3 hekk törzs,  8 ek fele liszt + fele kukoricaliszt, só, bors, 1 ek őrölt pirospaprika, 1 tk fokhagyma granulátum, olaj

Ha fagyasztott hekket készítünk akkor mindenképpen a teljesen kiolvadt hallal lehet csak dolgozni. A fagyasztott halat hűtőbe téve lassan hagyjuk kiolvadni (nem a konyhaasztalon hagyjuk!). A hal előkészítése nagyon fontos!!! A halat szükséges esetén lepikkelyezzük, az uszony részeket  alul, felül  levágjuk, belsőséget kiszedjük, fekete részeket víz alatt ledörzsölve eltávolítjuk!

A hal akkor van tökéletesen megtisztítva, ha belül szép hófehér a húsa! 
A halat minkét oldalán kb 1,5 cm-es távolságban beirdaljuk, majd kívül-belül alaposan bedörzsöljük sóval. Kicsit hagyjuk pihenni, addig fele-fele arányban lisztet és kukoricalisztet keverünk el amihez őrölt pirospaprikát, fokhagyma granulátumot és kis borsot adunk (minden 2 ek liszthez kb 1 tk pirospaprika kell). Ebbe a lisztes keverékbe forgatjuk bele a halakat kívül-belül az irdalások közötti részeket is. Kicsit kézzel is nyomkodjuk rá a panírt. 180 fokos bő, forró olajban kb 8-10 perc alatt süssük ki minkét oldalát aranybarnára, majd papírtörlőre szedjük ki és hagyjuk hogy feligya róla a felesleges olajat.

Salátával, sült krumplival, tartármártással kínáljuk. De igazán puha kenyérrel és savanyú uborkával igazi "retró" érzésünk lehet.

Tepsiben sütve

A halat beirdaljuk, vékony fokhagyma karikákat nyomkodunk a résekbe. A hekkeket egy tepsibe tesszük és felöntjük sós tejjel, hogy ellepje őket. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap papírtörlővel szárazra töröljük, paprikás, sós lisztbe 

bepanírozzuk hekket és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 

A felső oldalát olajjal vékonyan lelocsoljuk és 200 °C-ra előmelegített sütőben (1x átforgatva) kb 45-50 perc alatt megsütjük. Amikor a beirdalásoknál a halszelet szétnyílik kb akkor már készen is van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése