2020. december 20., vasárnap

Croissant

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 12,5 dkg víz, 2 tojás, 40 dkg vaj (!), 12,5 dkg tej, csipet só, 2 dkg élesztő, 

Összeöntjük a tejet és a vizet, meglangyosítjuk őket és csipet cukor hozzáadásával felfuttatjuk benne az élesztőt. A leszitált lisztben elkeverjük a sót, majd apródonként hozzáöntjük az élesztős tejes vizet, a tojásokat és jól kidagasztjuk a tésztát. 

Meleg helyen, letakarva kb 40 perc alatt duplájára kelesztjük, majd a tésztát lefedve, hűtőbe tesszük 1/2 órára. Erősen lisztezett deszkán  a tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk és a a vajat csak annyira olvasztjuk hogy éppen kenhető legyen, majd a tésztára kenjük úgy, hogy a széleit kb 2 ujjnyi szélesen kihagyjuk. Ezután összehajtogatjuk a tésztánkat (alulról felülről és 2 oldalról). Tetejét kicsit lenyomjuk hogy a rétegek jól összeérjenek. A tésztát nyújtsuk ki újra és hajtogassuk még egyszer. Ezután tegyük kelesztőtálba és meleg helyen hagyjuk 15 percig újra kelni. A tésztát nyújtsuk ki ás hajtogassuk utoljára a korábbiak szerint majd egy újabb 15 perces kelesztés szükséges. A  tésztánkat megfelezzük és az elsőből kör alakúra nyújtjuk és 8 cikkre várjuk (mint egy pizzát)

A szélesebb részébe tölteléket teszünk (Nutella, csokipuding, lekvár...) és  kicsit meghúzgáva a tésztacikkelyeket felcsavarva vajas, lisztes tepsire tesszük. A másik adag tésztát ugyanígy készítjük. 

Tetejüket lekenjük 1 tojással és kb 20 perc alatt világosra sütjük a foszlós, vajas, francia rongyos kifliket. Természetesen töltelék nélkül is süthetjük őket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése