2020. november 8., vasárnap

Kígyórétes

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 12 dkg zsír + 12 dkg vaj, 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 2 ek cukor, 1 tojás sárgája, csipet só

Mivel ezt a tésztát csak 15 percig kell pihentetni, előbb a töltelékeket készítjük el.

Meggyes töltelék: 1/2 kg magvalt meggy (vagy befőtt), 5 dkg darált dió, 5 dkg keksz morzsa, 2-3 ek cukor, 1 mk fahéj

Almás töltelék (2 rúdhoz): 1 kg reszelt, kinyomkodott alma, 4 ek cukor, 1 ek zsemlemorzsa, 1 mk fahéj

Túrós töltelék (2 rúdhoz): 50 dkg túró, 1 tojás sárgája és keményre vert fehérje,  4 ek cukor, 5 dkg mazsola, 2 ek búzadara (gríz), 1 ek tejföl, 1 cs vaníliás cukor, reszelt citromhéj

Pudingos töltelék (2 rúdhoz): 1 cs. vaníliás pudingot 4 dl tejjel, 3 ek cukorral a szokásos módon megfőzünk. Amikor már kihűlt 5 dkg vajjal habosra keverjük és hozzáadunk bármilyen általunk kedvelt apróra vágott gyümölcsöt (barack, meggy, szeder...) de a tésztán a puding eligazítása után egy csíkban lekvárt is tehetünk a töltelékünk közepére

A dagasztótál aljában langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, és belemorzsoltuk a zsírt és a vajat is. A cukor többi részét, csipet sót, a tojás sárgáját is beledolgozzuk. Összeállítjuk a közepesen kemény tésztát és kb 15 perc pihentetés után 3 egyenlő részre osztjuk. Egyesével hosszúkásra nyújtjuk a tésztát a közepére előbb kevés zsemlemorzsát hintünk, majd hosszú csíkban ráhalmozzuk a kikevert tölteléket. 

A tölteléktől kifele kb 2 ujjnyira felcsíkozzuk a tészta két szélét. Ezeket a széleket mintha fonnánk, átlósan ráhajtogatjuk a töltelékre úgy hogy a csíkok felváltva, fedésben legyenek. 



Zsíros tepsire (vagy sütőpapírral bélelt tepsire) helyezzük a réteseinket, tetejüket egy egész tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt világosra sütjük. Miután kihűlt, ferdén szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése