2020. október 25., vasárnap

Rántott zöldségek hagyományos panírral és sörtésztában sütve

Hozzávalók: aktuális zöldség (csiperke vagy óriás őzlábgomba, karfiol, karalábé, cukkini...), só, bors, vegeta, liszt, tojás, zsemlemorzsa (prézli)

Az aktuális zöldséget felkarikázzuk. A karfiol, ill. a nem zsenge karalábé előfőzést igényel. Ezután a húsokhoz hasonlóan lisztbe, fűszeres tojásba végül zsemlemorzsába forgatjuk és bő, forró zsiradékban hirtelen ropogósra sütjük. Krumplipürével, sült krumplival, rizzsel kínáljuk. Ízléstől függően tartármártás, ketchup, majonéz illik mellé. Salátával is kínálhatjuk, de egy kapormártás is igazi friss hatást gyakorol a roppanós zöldségekre.

                 Rántott gomba


             Cukkini

Ha zsenge, vékony cukkinit készítünk, akkor megpucoljuk, ujjnyira felkarikázzuk és lesózva min 1 órát hűtőben pihentetjük. Ha túl nagy cukkinit sikerül venni, akkor ugyanúgy felkarikázzuk, de a karikákat félbe vágjuk és a belsejét kivágjuk. Lesózzuk, így hagyjuk min 1 órát állni és panírozhatjuk (liszt -  tojás - zsemlemorzsa) is a szokott módon.

 

              Rántott karfiol

A félpuhára főzött és lecsepegtetett karfiolrózsákat a szokott módon liszt, tojás, zsemlemorzsába forgatjuk hagyományos módon és forró zsiradékban kisütjük, de készthetünk fűszeres sötésztát amibe beleforgathatjuk a főtt karfiol rózsákat és így sütjük ki.

Fűszeres sörtészta: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl világos sör, 1-2 ek olaj, 1 mk só, 1 mk csípős pirospaprika, 1 mk őrölt kömény, 1/2 tk kurkuma

A lisztet a sörrel, tojássárgákkal, sóval és az olajjal simára keverjük, majd hozzáforgatjuk a fűszereket. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjével összeforgatjuk és a főtt karfiolrózsákat ebbe a masszába forgatjuk, majd a szokott módon forró olajban kisütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése