2020. április 10., péntek

Keleti csemege vagy grillázs csemege

Keleti csemege ( 2 db 29x23-as ostyalaphoz) 2,5 dl-es bögrével mérve: 1 bögre cukor ( kb 16 dkg),   1 cs vaníliás cukor, 15 dkg vaj, 1,5 bögre dióbél (15 dkg), 3 tojás
Karamellás cukorhoz: 1/2 bögre cukor (kb 7 dkg)
Csokimázhoz a tetejére: 1 tábla étcsokoládé (10 dkg), 3-4 dkg vaj

Az apróra vágott diót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd félretesszük. A vajat a kristálycukorral felolvasztjuk, majd apródonként, állandó kevergetés közben (alacsony lángon) hozzáadagoljuk a a felvert tojásokat és addig főzzük, mag elkezd kicsit sűrűsödni, majd levesszük a tűzről.                                                                                         
 
Ekkor a karamellt készítjük el a cukorból, ha elkészült hozzákeverjük a a vajas cukorhoz, majd hozzákeverjük a pirított diót is. Egy picit hagyjuk hűlni, de még melegen rákenjük az egyik ostyalapra a krémet. A másik ostyát ráhelyezzük és egy kisebb nehezéket is teszünk rá hogy lenyomja a lapot.
A tetejére a felolvasztott étcsokiba kevert margarint ráöntjük és szépen elsimítjuk.
1/2 nap száraz, hűvös helyen történő pihentetés után szeletelhetjük. Ne tegyük hűtőbe, mert az ostya felpuhul és nem lesz ropogós.

Természetesen tölthetjük másik grillázs krémmel is az ostyát.
Grillázs töltelék II.( 2 db 29x23-as ostyalaphoz): 50 dkg cukor, 20 dkg margarin, 1 tubus sűrített tej (17 dkg), 15 dkg dió

Az olvasztott vajhoz hozzákeverjük a cukrot és a sűrített tejet és lassú tűznél felfőzzük, a végén hozzáadjuk a pirított apróra vágott diót.
Ha ezt a tölteléket használjuk a tetejére nem szükséges a csokimáz bevonat.
__________________________________________________________________

Knoppers is készíthető ostyalapból házilag



Tejszínes töltelék: 15 dkg vajat  habosra keverünk 1 tk vanília aromával. 1,5 dl tejszínt 5 dkg cukorral összeforralunk, majd félre tesszük.Mikor már langyos hozzákeverjük a vajkrémet és 10 dkg tejport.

Nutellás töltelék: 10 dkg vajat, 10 dkg Nutellával, 1 ek cukrozatlan kakaóporral, 10 dkg durvára vágott szárazon lepirított földimogyoróval kikeverünk.
Az alsó lapra kerül a Nutellás krém, majd rá egy ostya, erre pedig a tejszínes töltelék és egy újabb ostya. Pár órát hűvös helyen pihentetjük, majd nagyobb kockákra szeleteljük.
________________________________________
                       
                                  Csokis nápolyi 
Aki viszont inkább a nápolyit szereti csokis krémmel is töltheti több emeleten keresztül az ostyát. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése