2020. április 6., hétfő

Gnocchi

Hozzávalók: 50 dkg burgonya (kb. 4 db közepes), 1 tojás, csipet só, bors és szerecsendió, 15-20 dkg liszt,
Tetejére: 8-10 dkg fűszeres (kakukkfű, spenót+ fokhagyma, zsálya, bazsalikom), vaj + 10 dkg reszelt sajt (el is hagyható)

A sós vízben megfőtt krumplit krumplinyomóval összenyomjuk, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl. Hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót, tojást, és annyi lisztet hogy közepes állagú tésztát kapjunk, majd jól kidolgozzuk a tésztát.
3-4 részre osztjuk a tésztát, amit aztán lisztes deszkán rudakká sodrunk.

Ebből kb. 3x3 cm-es négyzeteket igazítunk, aminek a közepét villával benyomjuk, hogy megmaradjon benne a mintázat (ez azért fontos, hogy a résekbe meg tudjon tapadni a fűszeres vaj).
A vágott nudlikat szerintem a legjobb, ha tojás szeletelő vágó részén végig hengergetjük és így kapjuk a legjobb mintázatot.

Egy serpenyőben a felolvadt vajban pár perc alatt a megforgatjuk a választott kedven zöld fűszerünket.
Forró, sós vízbe dobáljuk a gnocchikat, míg feljönnek a víz tetejére, majd leszűrjük és a fűszeres olajunkban átfogatjuk. Tálaláskor reszelt sajttal meghinthetjük az olasz krumpli nudlikat.
Aki szereti a kész gnocchikat paradicsomszószba téve is kínálhatjuk.

 A nyers gnocchik (ha kicsit nagyobb adag készül) fagyaszthatóak is: egy tálcára téve, hogy ne érjenek egymáshoz berakjuk a fagyóba pár óra múlva - mikor teljesen keményre fagytak - kivesszük a tálcát és bezacskózzuk a gnocchikat, későbbi felhasználáskor elővesszük és így fagyosan dobjuk a lobogó sós vízbe.

Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók: 30 dkg burgonya (kb. 3 db közepes), kb 20 dkg sült sütőtök, 1 tojás, csipet só, bors és szerecsendió, 15-20 dkg liszt

A megfőzött kihűlt krumplit a sütőben megsütött és kihűlt sütötököt atöbbi hozzávalóval eldolgozzuk és a továbbiakban ugyanúgy készítjük mint az alap gnocchit.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése