2020. január 5., vasárnap

Habcsók vagy habkarika


Fontos, hogy a felhasználandó tojásfehérjéket min 1-2 napig pihentessük hűtőben (fagyasztható is műanyag dobozban). Felhasználás előtt szoba hőmérsékletre kell melegednie a fehérjéknek. Ez a titok és a sütés! Arányait tekintve tojás fehérjénként kb 5 dkg cukrot használunk.

Hozzávalók
4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 tk citromlé vagy 2-3 csepp ecet

A sütőt 90 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéket a citromlével vagy az ecettel elkezdjük verni elektromos habverővel. Amikor már inkább kemény, fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes, kemény habbá verjük, a legvégén a legmagasabb fokozatot használva.

A habot csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett sütőlemezre nyomunk belőle kis karikákat vagy csókokat.
90 fokos (!) sütőben – a csókok méretétől függően – legalább 1 órát szárítjuk, ha nagyobbak lettek, akár 1,5 órát is tart, míg kiszáradnak.

A habcsókokat pár csepp színezékkel rózsaszínre, kékre is színezhetjük. De aromával is lehet ízesíteni kedvünk szerint. Sütés előtt kis cukorgyöngy szórással is díszíthetjük.
Csemegének, karácsonyfadísznek, torta dekorációnak de akár ajándéknak is kitűnő!
Ha a az elkészült (teli) habcsókok tetejére gyümölcsöket és tejszínhabot teszünk máris mini Pavlova tortát készítettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése