2019. december 18., szerda

Teri néni féle kelt kalács

Kalács (4 rúd): 1,2 kg liszt, 25 dkg porcukor, 25 dkg olvasztott margarin,3 tojás sárgája, 5 dkg élesztő 1 kanál liszttel és cukorral felfuttatva, só, kevés rum, 5-6 dl langyos tej, 1 nagy ek zsír

Diós töltelék: 25 dkg darált diót 15 dkg cukorral + 1 cs vaníliás cukorral összekeverünk 
Mákos töltelék: 25 dkg mákot 1,5 dl tejben, 1 cs vaníliás cukor, mazsola hozzáadásával felfőzzük, majd levéve a tűzről kb 1/2 reszelt almát keverünk hozzá. 


A lisztet, a cukrot, a sót és a tojás sárgákkal elkeverjük. A margarint  a felfuttatott élesztővel,  a langyos tejjel és a rummal lazítjuk, majd a lisztes keverékhez dolgozzuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A majdnem kész tésztához - fakanállal - 1 ek olvasztott zsírt is hozzádolgozunk. Kb 2 órán keresztül letakarva langyos helyen hagyjuk kelni a tésztánkat. Ha duplájára kelt 4 részre vágjuk, kinyújtjuk és a kihűlt töltelékkel megkenve feltekerjük.
A tetejüket 1 egész tojással megkenjük, további 1 órát hagyjuk a tepsin kelni, majd előmelegített sütőben világosra sütjük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése