2019. október 2., szerda

Lencsefőzelék

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 2-3 babérlevél, só, bors, vegeta, 1 tk. mustár, csipet cukor, pirospaprika, tejföl, ecet

Az előző este beáztatott - leszűrt és átmosott - lencsét feltesszük főni annyi vízben, ami épp ellepi. Amint "felrottyan" leöntjük róla a vizet, átmossuk és egy másik fazékba újra feltesszük főni. Ekkor 1 fej megpucolt egész vöröshagymát és 2-3 babérlevelet, sót, borsot, vegetát, csipet cukrtot és egy kis mustárt is adunk hozzá ízesítésként. Annyi vízzel engedjük fel, hogy kb 2 ujjnyira ellepje a lencsét.
Mikor már majdnem kész, kivesszük belőle a vöröhagymát, egy kevés paprikás rántást készítünk, amiben elkeverünk kb 2-3 dl tejfölt és ezzel berántjuk a lencsefőzeléket. Végül citromlével vagy ecettel kicsit savanykás ízt adunk neki.
(Van aki tejfölös-lisztes habarással sűríti a levest.)
Természetesen aki szereti, gazdagíthatja a leves ízvilágát füstölt hússal vagy csontlével ill füstölthús levével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése