2019. augusztus 17., szombat

Gyros tál csirkemellből

Hozzávalók 2 személyre: 1 egész csirkemell filé (kb 50 dkg), gyros fűszerkeverék, olívaolaj, lila hagyma, paradicsom, kígyóuborka, krumpli, tejföl, fokhagyma, tzatziki

Az apróra vágott csirkemellet bepácoljuk a fűszerkeverék és olívaolaj segítségével. Jól átfogatva 1 éjszakára, de min. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy a fűszerek átjárják a húst.
Hűtőből kivéve (a pác saját olaját használva) forró serpenyőben pirosra sütjük a hűst és közben egy másik serpenyőben a sült krumplit is.
Ezalatt feldaraboljuk a lila hagymát, a paradicsomot és az uborkát, majd egy nagyobb tányérra körbe elhelyezzük. Egy kisebb adag tejfölt elkeverünk 1 nagyobb gerezd fokhagymával (ez megy majd a hús tetejére).
Az előkészített, zöldségekkel,hagymával teli tányér közepébe helyezzük a sült húst és a krumplit. a hús tetejét megöntözzük a fokhagymás tejföllel. Ízlés szerint ki többet, ki kevesebbet szeret belőle. A görög konyha egyik legismertebb étele már mindenhol közkedvenccé vált. A tál elmaradhatatlan hozzávalója a tzatziki, melynek leírása itt található.
http://kiprobalva.blogspot.com/2019/08/tzatziki.html

Ha esetleg pont a gyros fűszerkeverék hiányzik otthonról házilag gyorsan készíthetünk.

Gyros fűszerkeverék: só, bors, vegeta, rozmaring, oregano, fokhagyma, kurkuma, pirospaprika, római kömény, szerecsendió olívaolajban kikeverve (természetesen ízlés szerint a fűszerkeverék változtatható...mi így szeretjük 😄 )

Ezen kívül kerülhet a tányérra közepesre vágott paprika is. Fűszerként illik hozzá a kapor is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése