2019. július 26., péntek

Nigella szelet

Linzer tészta: 15 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája
Kevert tészta: 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 3 tojás, 7 dkg margarin, 1 cs sütőpor, 7 dkg liszt
Sárga krém: 1 l tej, 2 cs vaníliás pudingpor (8 dkg), 7 dkg liszt, 1 tk kukorica keményítő, 20 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 4 tojás, 2 dl tejszín
Málnaszirup: 20 dkg málna, 10 dkg cukor, 3 ek víz
Díszítéshez: tejszínhab, málna

A linzer tésztát gyors mozdulatokkal összeállítjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük (míg a kevert tésztát kisütjük).
A kevert tésztához a vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd a tojásfehérjék keményre vert habjával fellazítjuk az egészet. Közepes méretű 24 x 32-es  (vajas, lisztes) tepsiben, előmelegített (170 fokos) sütőben világosra sütjük.
Mikor a kevert tészta kisült, lisztes nyújtódeszkán  vékonyra kinyújtjuk a  linzer tésztát, majd 180 fokos sütőben világosra sütjük.
Egy liter tejben 2 cs vaníliás pudingpor + liszt elegyét a tojások sárgájával és a cukorral, vaníliás cukorral felfőzzük.
Közben a keményítőt is hozzákeverjük. Mikor kész, még melegen 5 dkg vajat is belekeverünk hogy ne bőrösödjön be. Mikor a sárga krém kihűlt hozzákeverjük a keményre vert tejszínt.
A málnasziruphoz a hozzávalókat felforraljuk és mixerrel (vagy csak villával) pürésítjük.
Alulra kerül a linzertészta, amit megkenünk a szirup 2/3-ával, erre ráhelyezzük a a kevert tésztát, amit meglocsolunk a szirup maradékával.

Erre ráhelyezünk málnaszemeket, ráöntjük a sárga krémet és hűtőbe tesszük dermedni min pár órára.
Csinos kockákra szeleteljük, majd minden kocka tetejére tejszínhabot ill málnát ültetünk tálaláskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése