2019. május 12., vasárnap

Tejbegríz galuska meggymártással

Hozzávalók: 9 dl tej, 18 dkg búzadara, 3 tojássárgája, 8 ek cukor, 1 csipet só, 2 ek vaj
Beforgatáshoz: prézli (zsemlemorzsa), kis vaníliás cukor és őrölt fahéj
Meggymártáshoz: 40 dkg magozott meggy (vagy meggybefőtt), ízlés szerint cukor, citromlé és kb. 4 csapott ek. étkezési keményítő

A tejben elkeverjük az összes hozzávalót és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd kiöntjük egy hideg vízzel kiöblített mélytányérba és langyosra hűtjük. Közben a szokott módon  (ahogyan a szilvás gombóchoz is) prézlit pirítunk, majd miután levettük a tűzről adunk hozzá egy kis vaníliás cukrot és fahéjat.  Ezután a meggyet egy kis cukor kíséretében edénybe öntjük és annyi vízzel ami éppen ellepi felfőzzük és menet közben a kis vízzel csomómentesre kevert keményítővel besűrítjük, majd hagyjuk langyosra hűtjük.
Két vizezett kanál segítségével a langyos tejbegrízből közepes méretű (hosszúkás) galuskákat alakítgatunk ki és beleforgatjuk az ízesített prézlibe.
A galuskákat tálaláskor megöntözzük a meggymártással és kevés porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése