2019. március 2., szombat

Vajas keksz sütinyomdával


Hozzávalók: 15 dkg porcukor, 3 tojás sárgája, 30 dkg vaj, 60 dkg liszt, csipet só, 1 ek vanília aroma, 2 csomag vaníliás cukor, 1 tk fahéj, 2-3 ek tej (kedvünk szerint szerecsendióval, gyömbérporral, mézeskalács fűszerkeverékkel is ízesíthetjük)


A vajat a cukorral és vaníliás cukorral és a tojássárgájával kiverjük, majd hozzáadjuk a sót, fahéjat, vanília aromát és az egészet kikeverjük, végül a lisztet és a tejet is hozzáadjuk és puha tésztát formázunk belőle.
A kis cipónkat folpackba csomagolva min. 1 órára (akár 1 éjszakára) hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve lisztes deszkán kb. 1-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát.
A kedvenc süti nyomdánkat ( nyomda / pecsét) lisztbe mártjuk majd a kiszaggatott korongok közepébe nyomjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt világosbarnára sütjük. Az íze hasonlít a bolti dán vajas kekszéhez.

Természetesen süti nyomda/süti pecsét helyett használhatunk bármilyen eszközt amivel valamilyen mintát tudunk készíteni. Lehet ez egy villa, egy nagyobb gomb, a habverőnk vagy a krumplinyomónk vége is. Akár egy pohár mintás talpa is alkalmas rá. Egy vastag filctoll vége vagy egy pohár mintázott alja is remekül mutat a kekszen. Speciális nyomdákkal mesekekszeket is tudunk készíteni gyerekzsúrokra. vagy ajándékba. Ezzel a recepttel, egy mintás nyújtófa segítségével készíthetünk gyors szögletes kekszeket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése