2018. október 21., vasárnap

Mákos nudli

Hozzávalók: 4 nagy krumpli, 1 tojás, 1 tk vaj, 1 tk cukor, 1 tk só, liszt, 
                      mák + cukor (aki szereti fahéjat is rakhat bele)

A krumplit apróra vágva, sós vízben megfőzzük majd leszűrés után összetörjük és megvárjuk míg teljesen kihűl (fontos hogy kihűljön különben a tojásból rántotta lesz, mikor hozzáadjuk)!
Hozzáadunk egy tojást, a vajat, sót, cukrot és annyi lisztet hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
Addig gyúrjuk míg már nem ragad.
Ekkor 4-6 részre vágjuk és hosszúkás csíkokat sodrunk belőle a kezünkbe.
Ebből síkokat vágunk és a kezünk alatt vékony nudlikat sodrunk.
Forró, sós vízben kifőzzük a nudlikat és összekeverjük a darált cukros mákkal (ill fahéj is mehet bele aki szereti ).
Egyébként ebből a krumplis tésztából készítjük a szilvás gombócot is :)
A nyers nudlik (ha kicsit nagyobb adag készül) fagyaszthatóak is: egy tálcára téve, hogy ne érjenek egymáshoz berakjuk a fagyóba pár óra múlva  -mikor teljesen keményre fagytak  - kivesszük a tálcát és bezacskózzuk a nudlikat, későbbi felhasználáskor elővesszük és így fagyosan dobjuk a lobogó sós vízbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése