2017. november 9., csütörtök

Cékla télire

Kb 2 kg céklából 5 db 7 dl- es üveget tudunk befőzni.

A céklákat alaposan megmossuk, a 2 végét levágjuk és bő sós, köménymagos vízben babérlevél kíséretében mérettől függően kb 1-2 óra alatt puhulásig főzzük a céklát. Megvárjuk míg kihűlt, felkarikázzuk (lehet recés késsel is), üvegekbe tesszük.  Aki szereti tormát is tehet az üvegekbe.

Felöntőlé: 1 l víz, 2-3 babérlevél, 13 dkg cukor, 1, 1 dl 20%-os ecet, 1,5 ek só, 1 ek köménymag

vízben felfőzzük a köménymagot és a sót, cukrot, végül hozzáadjuk az ecetet

Az üvegekben lévő céklát felöntjük, majd a lezárt üvegeket egy meleg vízzel teli fazékba állítjuk és forrásig felfőzzük + még kb. 10 percig.
Ezután a nagy fazekat félretesszük és pléddel betakarva kidunsztoljuk 24 órán át, majd mehetnek a kamrába.

          



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése