2017. szeptember 9., szombat

Stangli


Stangli (Picuka féle!)

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 40 dkg margarin, 4-5 ek tejföl, 1 ek só, 20 dkg  reszelt Trappista sajt (a tésztába)
kenéshez: 1 tojás sárgája
szórás: 10 dkg reszelt sajt / szezámmag / mák / köménymag .....ki mit szeret

A hozzávalókból összeállítom a tésztát, melyet egy folpackba csomagolva pihenni küldjük 1 éjszakára a hűtőbe.
Másnap lisztes deszkán kinyújtjuk és derelyemetszővel hosszúkás rudakat vágunk a tésztából.
A tetejét csipet sóval felvert tojássárgájával lekenjük, megszórjuk kedvünk szerint sajttal, szezámmaggal, mákkal köménymaggal... Tepsire téve, forró sütőben világosra sütjük.


Túrós stangli (Franci féle)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg túró, 25 dkg margarin, 15 dkg reszelt sajt, 1 ek só, 1 tojás, köménymag vagy szezámmag

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a túróval, sajttal, sóval összeállítjuk.
1 éjszakára fóliában hűtőbe tesszük. Másnap lisztes deszkán kinyújtjuk és derelyevágóval stanglit vagy pogácsát szaggatunk belőle. Tetejét 1 tojással megkenjük. Szórhatunk rá reszelt sajtot, köményt, szezámmagot. Tepsire téve, forró sütőben világosra sütjük.


Sajtos rúd (Marika féle)

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 tojás + 1 tojás sárgája, 1 ek. só, 3 dkg élesztő, 2 ek. tejföl, 25 dkg margarin, 1 ek zsír
tetejére: reszelt sajt

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk. 1 dl langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tésztához és összeállítjuk azt.
Kb. 1/2 óráig pihentetjük, majd kinyújtjuk, a tetejét felvert tojássárgájával megkenjük, majd a reszelt sajttal megszórjuk. Derelyevágóval hosszúkás rudakat vágunk belőle.
Tepsire téve, forró sütőben világosra sütjük.


Gyors stangli kelesztés nélkül !!!

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj + 20 dkg zsír, 4 ek tejföl, 4 tojássárgája, 1 ek só

A lisztet a margarinnal, zsírral és a sóval jól elmorzsoljuk, majd hozzádolgozzuk a tojássárgákat és a tejfölt is. Amint a tészta összeállt, azonnal nyújthatjuk kb. 1 ujjnyi vastagságúra. Tetejét tojással lekenjük, meghintjük reszelt sajttal, szezámmaggal, köménnyel, mákkal vagy amivel akarjuk. Derelyevágóval stanglikat vágunk, majd mehet az előmelegített sütőben világosra sütjük őket.
Mivel nem tartalmaz fújtatót (se sütőport, se élesztőt), hosszú ideig eláll.


Fagyasztható sós, sajtos rúd (Schallné Erzsike féle)

Hozzávalók (dupla adag): 1 kg liszt, 50 dkg margarin + 2 ek zsír, 2 csomag szárított élesztő (vagy 5 dkg friss), 3-4 dl tejföl, 4 tojássárgája, 1,5 ek só

A tésztát összeállítjuk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd félbe vágjuk (mert ez 2 adag), folpackba csomagoljuk és mehet a fagyasztóba.
Elkészítés előtti este kivesszük a fagyasztóból ( kb 8-10 óra alatt enged ki megfelelően szobahőmérsékleten) és az asztalon egy tálban, konyharuhával letakarva hagyjuk felengedni a tésztát és utána min. 1 órát pihentetjük, hagyjuk dolgozni az élesztőt.
Lisztezett deszkán, a szokott módon 1-1,5 cm vastagra és derelyevágóval csíkokra vágjuk.
A tetejét tejföllel elkevert tojással + pici só megkenjük, majd a tetejére sajtot reszelünk vagy köménymagot, szezámmagot szórunk. Előmelegített sütőben világosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése