2017. szeptember 4., hétfő

Esterházy torta

Tészta (24 cm-es tortaformához): 10 tojásfehérje, 35 dkg cukor, 30 dkg darált dió, 10 dkg liszt
Krém: 1 cs. vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 10 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 2 dl tejszín, 4 cl rum, 1 dkg zselatin
Díszítéshez: 20 dkg porcukor, 1 közepes méretű tojásfehérje, 5 dkg étcsokoládé, 1 tk étolaj, 10 dkg darált dió, 1 dl tejszín

A tojások fehérjét a cukorral keményre verjük, majd óvatosan belekeverjük a lisztes dió keverékét. Sütőpapírral bélelt formában 180 fokon 5 részre elosztjuk a masszát és 5 tortalapot sütünk.

A sütési idő laponként kb. 5-10 perc.
A pudingport a cukorral a tejben megfőzzük.  Kevés hideg vízben feloldjuk a zselatint, majd felmelegítjük és a még meleg krémhez keverjük. Belekeverjük óvatosan a diót, rumot és az egészet lehűtjük.
Ezalatt keményre verjük a tejszínhabot és ha a krém teljesen lehűlt a kettőt összekeverjük.
A krémmel megkenjük a lapokat és a torta oldalát is bevonjuk vele.

A mázhoz a tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a torta tetejére simítjuk.
Az étcsokit az étolajjal gőz fölött megolvasztjuk, körkörös csíkokat csorgatunk a torta tetejére (a mázra) és egy fogpiszkáló segítségével kifele húzgáljuk.
A torta oldalát darált dióval díszítjük és a kemény habbá vert tejszínből körbe habrózsákat nyomunk a torta tetején.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése