2016. július 21., csütörtök

Étcsokis szuflé

Hozzávalók: 15,2 dkg jó minőségű étcsokoládé, csipet só, csipet fahéj, (esetleg belekaparhatjuk egy vaniliarúd belsejét vagy adhatunk hozzá még őrölt szegfűszeget, chiliport), 4,4 dkg vaj, 5 tojás fehérje + 5 tojás sárgája (ha tálalógyűrű formában készítjük akkor kell még 4 dkg búzaliszt)

Készítés előtt a tojásokat kb. 1 órával korábban vegyük ki a hűtőből!
A sütőt kapcsoljuk be és állítsuk 240 C fokra. Ha tálalógyűrűben készítjük a felfújtat akkor a 7,5 cm átmérőjű gyűrűket vajazzuk ki, majd hintsük meg cukrozatlan kakaóval és a tepsibe tegyünk szilikonos sütőpapírt. Ha szuflé sütő kis tálkákat használunk nem kell őket semmivel kikenni.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük fel kemény habbá.
A csokoládét, sót és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk, majd a tojások sárgáját fakanállal a masszához keverjük. hozzáadjuk még a fahéjat is
.

Vigyázzunk a hőfokra, mert ha túl forró a csokis vaj összerántja a tojást és rántottát kapunk!!!
Ha a massza homogén akkor a tojáshab 1/3 –val lazítsuk fel a csokis masszát. Ezután a többi habot már úgy keverjük hozzá, hogy a hab ne törjön össze. (Ha tálaló gyűrűben sütjük akkor még a 4 dkg lisztet is óvatosan beleforgatjuk. Ha szuflés tálkákat használunk, lisztre egyáltalán nincs szükség).
Ha a sütőnk eléri a kívánt hőfokot a szuflés tálkákat ¾ részig megtöltjük a masszánkkal, majd berakjuk őket és légkeverés nélkül pontosan 7 percig sütjük (gyűrűben 5 percig)!

Kivéve a sütőből 1 percet hagyjuk az asztalon állni (ekkor a gyűrű alányúlunk spaklival áthelyezzük a tányérra és a formát körbevágjuk majd leemeljük róla).
A szuflé formában sült felfújtakat 2 féle módon szervírozhatjuk. Vagy egy kiskanállal belenyúlunk a közepébe és a tálkából kikanalazhatjuk vagy a tetejére tesszük a kistányért és egy ügyes mozdulattal átfordítjuk, hogy a szuflé a tányérra kerüljön.

A szuflét frissen, melegen, de nem forrón tálaljuk. Ezt a lágy állapotot maximum  ¼ óráig élvezhetjük, mert utána a felfújt kissé összeesik és a tészta letapad.
A felfújt akkor tökéletes, ha a teteje kicsit roppanós a belseje pedig még kicsit folyós.
Tálalásnál lehet mellé csokoládéba mártott epret és egy levél mentát tenni mellé, lehet vanília fagylaltot kínálni, de málnapürével is mennyei.
Málnapüré: tálkánként egy ½ marék málnát 1 kk cukorral botmixerrel pépesítünk és a szuflé mellé kanalazzuk.
A kikevert szuflé tészta (sületlenül) akár 2 napig is eláll a hűtőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése