Hozzávalók: 15,2 dkg jó minőségű étcsokoládé, csipet
só, csipet fahéj, (esetleg belekaparhatjuk egy vaniliarúd belsejét vagy
adhatunk hozzá még őrölt szegfűszeget, chiliport), 4,4 dkg vaj, 5 tojás fehérje
+ 5 tojás sárgája (ha tálalógyűrű formában készítjük akkor kell még 4 dkg
búzaliszt)
Készítés előtt a tojásokat kb. 1 órával korábban vegyük ki a
hűtőből!
A sütőt kapcsoljuk be és állítsuk 240 C fokra. Ha
tálalógyűrűben készítjük a felfújtat akkor a 7,5 cm átmérőjű gyűrűket vajazzuk
ki, majd hintsük meg cukrozatlan kakaóval és a tepsibe tegyünk szilikonos
sütőpapírt. Ha szuflé sütő kis tálkákat használunk nem kell őket semmivel
kikenni.
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét verjük fel kemény
habbá.
A csokoládét, sót és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk,
majd a tojások sárgáját fakanállal a masszához keverjük. hozzáadjuk még a
fahéjat is
.Vigyázzunk a hőfokra, mert ha túl forró a csokis vaj összerántja a
tojást és rántottát kapunk!!!
Ha a massza homogén akkor a tojáshab 1/3 –val lazítsuk fel a
csokis masszát. Ezután a többi habot már úgy keverjük hozzá, hogy a hab ne
törjön össze. (Ha tálaló gyűrűben sütjük akkor még a 4 dkg lisztet is óvatosan
beleforgatjuk. Ha szuflés tálkákat használunk, lisztre egyáltalán nincs
szükség).
Ha a sütőnk eléri a kívánt hőfokot a szuflés tálkákat ¾
részig megtöltjük a masszánkkal, majd berakjuk őket és légkeverés nélkül
pontosan 7 percig sütjük (gyűrűben 5 percig)!
Kivéve a sütőből 1 percet hagyjuk az asztalon állni (ekkor a
gyűrű alányúlunk spaklival áthelyezzük a tányérra és a formát körbevágjuk majd
leemeljük róla).
A szuflé formában sült felfújtakat 2 féle módon szervírozhatjuk. Vagy egy kiskanállal belenyúlunk a közepébe és a tálkából
kikanalazhatjuk vagy a tetejére tesszük a kistányért és egy ügyes mozdulattal
átfordítjuk, hogy a szuflé a tányérra kerüljön.
A szuflét frissen, melegen, de nem forrón tálaljuk. Ezt a
lágy állapotot maximum ¼ óráig
élvezhetjük, mert utána a felfújt kissé összeesik és a tészta letapad.
A felfújt akkor tökéletes, ha a teteje kicsit roppanós a
belseje pedig még kicsit folyós.
Tálalásnál lehet mellé csokoládéba mártott epret és egy
levél mentát tenni mellé, lehet vanília fagylaltot kínálni, de málnapürével is
mennyei.
Málnapüré: tálkánként egy ½ marék málnát 1 kk
cukorral botmixerrel pépesítünk és a szuflé mellé kanalazzuk.
A kikevert szuflé tészta (sületlenül) akár 2 napig is eláll
a hűtőben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése