Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna vagy zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 g fokhagyma, 2 babérlevél, 1 kg comb vagy dagadó, só, bors, 1 kk őrölt kömény, 1 ek. őrölt pirospaprika, vegeta, fokhagyma, pirosarany, 2 paradicsom + 2 paprika vagy 1 ek. ketchup, kb. 1,4 kg savanyú apró káposzta, kapor (elhagyható)
kínáláshoz: tejföl
A felkockázott szalonnát ledinszteljük, majd hozzáadjuk a hagymát és azzal együtt tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a közepesre kockázott húst, sóval, borssal meghintjük és előbb kifehéredésig, majd zsírjára lepirítjuk a húst. Ekkor meghintjük pirospaprikával, köménnyel , hozzádjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, babérlevelet, zúzott fokhagymát, a fűszereket és annyi vízzel felöntve (kb 4 dl), hogy ellepje, felkészítünk egy hagyományos pörköltet. Ha épp nincs otthon paprika és paradicsom, akkor egy kanál ketchup is megteszi. Főzés özben többször átkevergetjük - ha szükséges pótoljuk az elfőtt vizet- , nehogy odakapjon a pörkölt. Amikor kb. félig elkészült akkor kicsit felengedjük vízzel és hozzáadjuk a kicsit apróbbra vágott savanyú káposztát és aki szereti ilyenkor tehet bele egy kisebb adag kaprot is. A káposzta levét is öntsük rá. Ezután kb. félórát együtt főzzük a káposztával.
Tálaláskor tejfölt és puha kenyeret kínálunk a székelykáposztához.
A felkockázott szalonnát ledinszteljük, majd hozzáadjuk a hagymát és azzal együtt tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a közepesre kockázott húst, sóval, borssal meghintjük és előbb kifehéredésig, majd zsírjára lepirítjuk a húst. Ekkor meghintjük pirospaprikával, köménnyel , hozzádjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, babérlevelet, zúzott fokhagymát, a fűszereket és annyi vízzel felöntve (kb 4 dl), hogy ellepje, felkészítünk egy hagyományos pörköltet. Ha épp nincs otthon paprika és paradicsom, akkor egy kanál ketchup is megteszi. Főzés özben többször átkevergetjük - ha szükséges pótoljuk az elfőtt vizet- , nehogy odakapjon a pörkölt. Amikor kb. félig elkészült akkor kicsit felengedjük vízzel és hozzáadjuk a kicsit apróbbra vágott savanyú káposztát és aki szereti ilyenkor tehet bele egy kisebb adag kaprot is. A káposzta levét is öntsük rá. Ezután kb. félórát együtt főzzük a káposztával.
Tálaláskor tejfölt és puha kenyeret kínálunk a székelykáposztához.



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése