2015. december 22., kedd

Sült hús zsírban eltéve


A nyers, füstöletlen disznóhúst, nagyanyáink hűtőszekrény nélkül is kiválóan meg tudták őrízni a téli hónapokban.
A húsokat felszeleteljük és megsózzuk. Olyan zsírban, amiben még semmit sem sütöttünk (tehát teljesen tiszta), a besózott hússzeleteket apránként néhány percig erős tűzön pirítjuk - majd fedővel befedve addig sütjük mérsékeltebb lángon mindkét oldalát, amíg megpuhul.
Ekkor fedő nélkül elpárologtatjuk belőle a nedvességet, pirosra sütjük, majd a húsokat kivesszük a zsírból. A visszamaradt pecsenyezsírt átszűrjük, és félretéve ugyanúgy használhatjuk, mint a többi zsírt.
A konzerválandó húsra azonban ezt a zsírt nem önthetjük, mert ha akár csak egy-két csepp víz maradt is a zsírban, vagy az nagyon megpörkölődött, az egész tönkre mehet!
Tiszta „szűz” zsírt melegítünk (de nem forraljuk), közben az előre tisztára mosott, forrázott (nem törölgetett) és leszárított régi zománcos bödönbe a húst rétegezve beletesszük, mindig felöntve a „szűz” zsírral. Végül annyi zsírt öntünk rá, hogy a húst teljesen ellepje. Ha a zsír megfagyott a tetején, akkor a bödönre ráhelyezzük a lyukacsos tetejét és hűvös kamrában tároljuk fogyasztásig (sohasem szabad légmentesen zárni, mert a zsír akkor megavasodik. Használatkor a zsírral együtt veszünk ki annyi húst amennyit elfogyasztunk, megsütjük benne a húst. A megmaradt zsír még továbbra is eltehető és felhasználható.
A töpörtyűt és lesütött kolbászt, a sült karaj, oldalast is lehet így tartósítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése