2015. szeptember 26., szombat

Pita

Hozzávalók (kb 16 db): 1 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1/2 tk. cukor, 1/2 ek. só, min. 1/2 liter víz

Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk.

Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formázunk belőle,
ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 C) ez nagyon fontos!
A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk az kerül be először és úgy hogy az a fele ami eddig alul volt, felülre kerüljön!
Kb. 2-3 perc alatt a sütőben ( a sütőablakon át látjuk) felpúposodik (szétválik a tészta). Ekkor megfordítjuk és a másik felét is zsemleszínűre sütjük  (egész világos színű - ez így jó!).
Tálba szedjük vagy lezárható edénybe, esetleg egy nagyobb nylon zacskóba - különben kemény és ropogós lesz.
Ebbe mehet a csíkokra vágott sós, borsos sült husi. Tzatziki, chiliszósz, paradicsomkarikák, lila hagyma karikák, gyalult káposzta, paprika, fejes saláta.... A tészta nylonba téve FAGYASZTHATÓ is!

Tzatziki:
2 közepes, megpucolt, durvára reszelt kígyóuborkát jól besózunk, majd kb 1 órán ár hűtőben pihentetünk.
Ekkor jól kicsavarjuk, kinyomkodjuk az uborkát a sós léből, majd 0,5 liter natúr lecsepegtetett (!) joghurtba - legjobb a görög joghurt - belekeverünk.  Kevés zúzott fokhagymával, sóval,  borssal, pár csepp citromlével ízestjük (aki szereti mentalevéllel pikánssá teheti).
http://kiprobalva.blogspot.com/2019/08/tzatziki.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése