Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk.
Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formázunk belőle,
ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 C) ez nagyon fontos!
Kb. 2-3 perc alatt a sütőben ( a sütőablakon át látjuk) felpúposodik (szétválik a tészta). Ekkor megfordítjuk és a másik felét is zsemleszínűre sütjük (egész világos színű - ez így jó!).
Tálba szedjük vagy lezárható edénybe, esetleg egy nagyobb nylon zacskóba - különben kemény és ropogós lesz.
Ebbe mehet a csíkokra vágott sós, borsos sült husi. Tzatziki, chiliszósz, paradicsomkarikák, lila hagyma karikák, gyalult káposzta, paprika, fejes saláta.... A tészta nylonba téve FAGYASZTHATÓ is!Tzatziki:
2 közepes, megpucolt, durvára reszelt kígyóuborkát jól besózunk, majd kb 1 órán ár hűtőben pihentetünk.Ekkor jól kicsavarjuk, kinyomkodjuk az uborkát a sós léből, majd 0,5 liter natúr lecsepegtetett (!) joghurtba - legjobb a görög joghurt - belekeverünk. Kevés zúzott fokhagymával, sóval, borssal, pár csepp citromlével ízestjük (aki szereti mentalevéllel pikánssá teheti).
http://kiprobalva.blogspot.com/2019/08/tzatziki.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése