2015. április 26., vasárnap

Hajtovány, háromszög édes és sós változatban

Tészta: 50 dkg liszt, 5 dkg rétes liszt, 3,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 1 csapott ek. só, 1 tojás, 1/2 dl olaj

Nyújtás utáni kence: 10 dkg vaj,+ 2-3 g. fokhagyma (vagy spenót, vagy medvehagyma)


Sonkás töltelék (1/2 adag töltelékhez): 15 dkg főtt, füstölt sonka + 10 dkg reszelt sajt (+ akár főtt kukorica konzerv)

Kolbászos töltelék (1/2 adag töltelékhez): 15 dkg (gyulai) lángolt kolbász + 1 fej lila hagyma
Sajtos töltelék (1/2 adag töltelékhez): 1 tömlős sajt + 10 dkg reszelt sajt + 1 ek tejföl + zöld fűszerek (oregano, snidling...)

Kenéshez: tojás és szezámmag és/vagy egész köménymag és/vagy reszelt sajt

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd az olaj kivételével elkezdjük a tésztát összeállítani. Mikor már kezd összeállni, hozzácsorgatjuk az olajat és hólyagosra dolgozzuk a tésztát és 20 percig meleg helyen kelesztjük.
Ezután a tésztát 2 részre osztjuk és egyenként kinyújtjuk a tésztát, melyet megkenünk a vajas kencével. Ezután ráhalmozzuk a tölteléket (min. 2 féle tölteléket érdemes készíteni) és középen kettévágjuk a tésztát és feltekerjük, mint a kakaós csigát szoktuk. Ekkor azonban nem karikákat, hanem háromszögeket vágunk a tekerékekből.
Tepsiben helyezzük őket, tojással lekenjük és szezámmaggal (lehet előtte megpirítani is), köménymaggal, reszelt sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben megsütjük a hajtoványokat / háromszögeket.
Természetesen készíthetünk édes tölteléket is. Mákos, fahéjas, diós ill egyéb ízesítéseket is.

Mákos-almás töltelék: 25 dkg mák, 1,5 dl víz, 1-2 alma, 6 ek. cukor, 2 cs vaníliás cukor
A vizet a cukorral feltesszük főni és szirupot készítünk belőle. Még forrón beleszórjuk a mákot. Belekeverjük a vaníliás cukrot és a reszelt almát is. Ha kihűlt tölthetjük vele a háromszögeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése