2015. március 29., vasárnap

Puncs torta - puncs szelet

Tészta: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 2 tojás, 15 dkg cukor, 1/2 cs. sütőpor, 2,5 dl tejföl

Töltelék: 1 tésztalap, 2 ek. rumba áztatott mazsola, 1 ek. kakaópor, 10 dkg cukor, 5 ek. barack vagy eperlekvár, 4 ek gyümölcs szörp, 3 dl forró víz + 15 dkg darált dió, 1/2 dl rum vagy rum aroma, 1 ek vaj
Fondant: 25 dkg cukor, 1,3 dl víz, 1 kk 20%-os ecet

A tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, majd a tésztát félbe vágjuk, ezután az egyik adagot újra elfelezzük.
 Előbb a 2 kisebb nyújtjuk kis és sütjük ki előmelegített ( 180 fokos) sütőben, egy tepsi hátulján, majd a vastagabb gombócot sütjük ki.
A vastagabb lapot, ha kihűlt összetördeljük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, habosra elkeverjük, majd forró víz hozzáadagolásával krémszerűvé keverjük a masszát. A mazsolák után hozzáadjuk azt a pár csepp rumot is amibe a mazsolákat áztattuk. Az egyik lapot megkenjük vékonyan baracklekvárral, majd a puncs tölteléket rákenjük, a másikkal lappal pedig befedjük.
A sütit letakarjuk egy konyharuhával, a tetejére 1 tálcát teszünk és 2x1 kg lisztet ráhelyezünk a tálcára, így lesúlyozzuk a sütit, mert a töltelék jól eloszlik. Ezt minimum 1-2 órán át hagyjuk rajta, de akár 1 éjszakára is maradhat.
Ezután elkészítjük a rózsaszín fondant.

A cukrot a vízzel feltesszük melegedni, majd mikor gyöngyözni kezd hozzáadjuk a kávéskanál ecetet és továbbra is nagyon lassan hagyjuk, hogy a cukor húzni kezdjen.Nem kell kevergetni csak az a fontos, hogy lassú tűzön történjen a főzés. Közben evőkanállal (nem fakanállal!) leszedegetjük a habját, az oldalról vizes ecsettel szintén letöröljük a habot. Mikor már kezd kifehéredni a máz (7-8 perc után) átöntjük az egészet egy tepsibe és habkártya segítségével jobbról balra kenegetjük a mázat hogy szépen lehűljön. Ekkor lehet színezni is szörppel vagy ételfestékkel. Mikor már kellően lehűlt de még folyékony ráöntjük a sütemény tetejére és elkenjük és hagyjuk a mázat rászáradni.
Készen vásárolható fondant nyújtásával egyszerűbben díszíthetjük fel a tortát.
De készíthetünk egyszerűbb mázat is: 40 dkg porcukrot 6-7 ek forró vízzel, 1 puncs aromával + 1-2 csepp piros ételfestékkel vagy piros szörppel felfőzünk és ezt öntjük rá a puncs szelet tetejére. 

Természetesen a tölteléket beletölthetjük piskótalapok közé így puncstortát készíthetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése