2015. március 28., szombat

Cukrozott ibolya díszítéshez, ízesítéshez

Cukrozott ibolya díszítéshez

A hosszú szárú illatos ibolyákat szárukkal együtt leszedjük. 1 tojásfehérjét fellazítunk villával (mehet bele egy csepp vanília aroma is). Egy nagyon tálcára porcukrot szórunk.
Az ibolyákat egy ecset segítségével lekenjük a tojásfehérjével, majd elhelyezzük a porcukros tálcán. Amikor minden ibolyaszál idekerült, az egészet óvatosan - szitával -, megszórjuk porcukorral, hogy minden ibolyát befedjen.
Lehet egy szilikonos sütőpapírra helyezve langyos sütőbe tenni (40-45 C) és néhány óráig szárítani, de lehet egyszerűen langyos radiátoron (a szerencsések a cserépkályha tetejére tehetik) száradni.
Ha megszáradt papírdobozba vagy csavaros üvegbe téve eltehetjük.
Torták tetején különleges díszítés. Tehetjük krémekbe, akár teát, limonádét ízesíthetünk vele.

Ilyen módszerrel eltehetünk bodzavirágot és akácvirágot is.

Az ibolya egyébként torok és mandulagyulladásra kiváló segítség. Ismert idegnyugtató, fejfájás csillapító hatása és jó álmatlanság ellen is. Nagy dózisban, huzamos ideig való használata ellenjavallott, ártalmas, mert hasmenést okozhat.

Ibolyás porcukor süteményekhez: 30 dkg kristálycukor, 2 marék ibolyaszirom

A kristálycukrot az ibolya szirommal egy kávédarálón. Ezután egy tálcán elterítjük és 1 napig hagyjuk száradni. Ezután átszitáljuk és zárható üvegcsében tároljuk felhasználásig. Süteményekhez, főtt tésztákhoz, limonádéhoz remek ízesítő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése