2015. március 22., vasárnap

Ropogós sült krumpli


Hozzávalók: krumpli (C típusú, sütnivaló), zsiradék (olaj, zsír/kacsazsír), fűszer (só, bors, paprika, oregano...)

A burgonyákat megpucoljuk és hasábokra vagy kockákra vágjuk. Ha vékony a héja a krumplinak elég jól megdörzsölni. A krumplit kb 3-4x átmossuk hideg vízben vagy kiáztatjuk (így a keményítőtartalom egy része kiázik), majd átmossuk és friss hideg vízben feltesszük főni. Addig főzzük, míg majdnem szétesik. Ezután leszűrjük és tepsire szedve hagyjuk hideg helyen (hűtőben, télen az udvaron) teljesen kihűlni. Ilyenkor akár adagokban le is fagyaszthatunk a félkész krumpliból és utána úgy járunk el, akár a mirelit bolti krumpli esetén. Forró zsiradékban hirtelen kisütjük a főtt krumplit.
A teljesen kihűlt krumplinkat 180-200 fokos bő zsiradékban pár perc alatt ropogósra sütjük. Így sokkal kevesebb idő alatt elkészül a krumplink. Kiszedve a zsírból konyhai itatós papírra szedjük és fűszerrel meghintjük. Az így készített sült krumpli burgonya belül omlós, kívül ropogós.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése