2015. március 24., kedd

Borsóleves


Hagyományosan: 2 ek olajon kicsit megfuttatunk ½ kg friss (vagy fagyasztott) zöldborsót, 1 szál sárgarépát és zöldséget felkarikázva. Hozzáadhatunk 1 szelet zöldpaprikát és  és egy kis apróra vágott zöldség zöldjét, zeller zöldjét. Pár percig együtt pirítjuk őket, majd 1 ek liszttel meghintjük 1-2 perc alatt lepirítjuk és felöntjük vízzel. Sóval, borssal, vegetával beízesítjük. Közben 1 tojáshoz csipetnyi sót és annyi lisztet adunk, hogy lágy (de nem folyós) nokedlit kapjunk. Amikor a leves felforrt a leves, beleszaggatjuk a nokedliket és újra beízesítjük.
édesen (édes borsóleves): 1/2 kg friss vagy fagyasztott borsót, 1 szál sárgarépát és zöldséget 2 ek. olajon megfuttatjuk, majd hozzáadunk egy csapott ek. lisztet csipet vegetát, 1-2 ek. cukrot, majd felengedjük az egészet kb. 1/2 liter tejjel és készre főzzük.
Amikor felforrt a leves, kanállal beleszaggatjuk a galuskákat. Apróra vágott zöldség zöldjét utólag is szórhatunk rá.  

Csirkeaprólékos zöldborsóleves: 2 csirkéből a csirkeaprólék (nyak, szárny, hát, belsőségek), 1 fej vöröshagyma, 2 g fokhagyma,  só, bors, vegeta, 2 répa, 2 zöldség, 20 dkg borsó, 1 karalábé, 1 paprika, 1 paradicsom, 2-3 csirkemáj  zöldség zöldje, zeller zöldje

A megtisztított, összevágott vöröshagymát és a csirkeaprólékot, kevés olajon kicsit ledinszteljük ezután még rádobjuk a zöldséget, répát, karalábét, paprikát, paradicsomot. Van aki ilyenkor egy csapott kk pirospaprikát is hint rá, de el is hagyható. Ezután  fokhagymákat is beledobjuk és annyi hideg vízzel felöntjük, ami éppen ellepi. Sóval, borssal ízesítjük. Mikor a hús már majdnem teljesen megpuhult hozzáadjuk a csirkemájat, a zöldborsót, a felaprított zöldség és zeller zöldjét. Levesbetétként nokedlit szaggatunk a csirkeaprólékos tavaszi borsólevesünkbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése