2015. január 21., szerda

Svéd húsgolyó barna mártással (a'la IKEA)


Húsgolyókhoz: 50 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen), 10-15 dkg vaj + kevés olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, kb. 10 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejszín, 2 ml. só, csipet bors és szerecsendió

A lereszelt (!) vöröshagymát nyersen vagy kevés olajon megfuttatva hozzáadjuk a húsokhoz, a tojást a tejszínnel felkeverve hozzáöntjük, majd a zsemlemorzsával és a fűszerekkel összeállítjuk a masszát. Kb. 10 perc pihentetés után vizes kézzel apró húsgolyókat formázunk.
A húsgolyókat kevéske vajban - serpenyőben rázogatva - minden oldalon "körbe sütjük".

Barna mártás: 2 dl  20% -os tejszín, 2 ek liszt, csipet bors, húslé vagy víz,1 ek dijoni mustár, 1 ek. szójaszósz, 1 ek liszt

A húsgolyó sütéséből visszamaradt vajat felforrósítjuk és a liszt hozzáadásával "világos rántást" készítünk. Ekkor tejszínnel, mustárral és a húslével (vagy vízzel) felengedjük, ízesítjük szójaszósszal, csipet borssal, majd mártás állagúra főzzük.

Vörös áfonya mártás: a vörös áfonya lekvárt kevés vízzel "összemelegítjük".

A húsgolyókat leöntjük barna mártással, mellé csorgatunk egy jó adag vörös áfonya mártást ill. sült krumplival vagy krumplipürével kínáljuk a svéd konyha kedvencét.
Mennyei!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése