2015. január 19., hétfő

Linzer(ek)

Citromos-mákos linzer
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 10 dkg vaj + 2,5 dkg zsír, 1 ek (darálatlan) mák, 15 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 tk vanília aroma, 1 ek citromlé, csipet fahéj.  A hozzávalókat gyorsan összeállítjuk, majd folpackba csomagolva min. 1 órát (akár egy egész éjszakát) hűtőben pihentetjük a linzer tésztát. Ekkor lisztes deszkán kinyújtjuk, tetszés szerint kiszaggatjuk és világosra sütjük.


Hagyományos linzer

Hozzávalók (3:2:1 arány!): 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, egy rúd vanília magjai, 1 kk. sütőpor, 1 tojássárgája, (szükség esetén ha nem áll össze a tészta 1 púpos ek. tejföl)
Terülő cukormáz: 25 dkg pocukor 4 ek vízzel keményre felverve.
Kontúrozó cukormáz: 25 dkg porcukor, 3 ek vízzel keményre felverve

A hozzávalókat gyorsan összeállítjuk, majd folpackba csomagolva min. 1 órát (akár egy egész éjszakát) hűtőben pihentetjük a linzer tésztát.
Ekkor lisztes deszkán kinyújtjuk, tetszés szerint kiszaggatjuk és 180 C-ra előmelegített sütőben kb 10-12 perc alatt világosra sütjük. Elfelezhetjük a tésztát és a felébe belegyúrhatunk 2 ek. kakaót így 2 színű linzerünk lesz.
Sütés előtt megkenhetjük tojással, majd megszórhatjuk mandulaforgáccsal vagy darált cukros dióval. 
Ha kihűlt finom házi lekvárral összeragasztjuk. Lehet csokival megcsorgatni (vagy féloldalát csokiba mártani). Díszíthetjük cukormázzal, meghinthetjük színes szórócukorral.....


A linzertésztát összeállítás után folpackba csomagolva fagyasztóba is tehetjük, hogy egy későbbi időpontban használjuk fel (ilyenkor előző este egy tányérkán a hűtőbe tesszük).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése