2015. január 19., hétfő

Linzer(ek)

Citromos-mákos linzer
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 10 dkg vaj + 2,5 dkg zsír, 1 ek (darálatlan) mák, 15 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 tk vanília aroma, 1 ek citromlé, csipet fahéj.  A hozzávalókat gyorsan összeállítjuk, majd folpackba csomagolva min. 1 órát (akár egy egész éjszakát) hűtőben pihentetjük a linzer tésztát. Ekkor lisztes deszkán kb 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszés szerint kiszaggatjuk és kb 10 perc alatt világosra (!)sütjük.


Hagyományos linzer

Hozzávalók (3:2:1 arány!): 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, egy rúd vanília magjai, 1 kk. sütőpor, 1 tojássárgája, (szükség esetén ha nem áll össze a tészta 1 púpos ek. tejföl)
Terülő cukormáz: 25 dkg pocukor 4 ek vízzel keményre felverve.
Kontúrozó cukormáz: 25 dkg porcukor, 3 ek vízzel keményre felverve

A hozzávalókat gyorsan összeállítjuk, majd folpackba csomagolva min. 1 órát (akár egy egész éjszakát) hűtőben pihentetjük a linzer tésztát.
Ekkor lisztes deszkán kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszés szerint kiszaggatjuk és 180 C-ra előmelegített sütőben kb 9-10 perc alatt világosra (!) sütjük. Elfelezhetjük a tésztát és a felébe belegyúrhatunk 2 ek. kakaót így 2 színű linzerünk lesz.
Sütés előtt megkenhetjük tojással, majd megszórhatjuk mandulaforgáccsal vagy darált cukros dióval. 
Ha kihűlt finom házi lekvárral összeragasztjuk. Lehet csokival megcsorgatni (vagy féloldalát csokiba mártani). Díszíthetjük cukormázzal, meghinthetjük színes szórócukorral..... Másnap lesz finom puha a linzer.


A linzertésztát összeállítás után folpackba csomagolva fagyasztóba is tehetjük, hogy egy későbbi időpontban használjuk fel (ilyenkor előző este egy tányérkán a hűtőbe tesszük).



Zsírral készült omlós linzer

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 1 cs sütőpor, 2 tojás, 1 cs vaníliás cukor, pici tej

A linzer elkészítésének menete ugyanaz, mint az előző receptben.

Dióba mártott linzervirág

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1/2 cs sütőpor, 1 tojás, 2 tojás sárgája
Tetejére: 10 dkg darált dió, 2 tojásfehérje, 2 ek cukor

A linzer elkészítése ugyanaz, mint az előző receptben leírt, de azokat a középen kiszúrt linzereket amik felül lesznek, a tepsibe helyezés előtt belemártjuk a dióval, cukorral elkevert tojásfehérjébe és így sütjük. Ha a linzerek kihűltek, baracklekvárral összeragasztjuk a lukas és a teli virágokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése