Hagyományos finom linzer !!!
Hozzávalók (3:2:1 arány!): 60 dkg liszt, 40 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 ek vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor (1,5 dkg), 2 tojássárgája, reszelt citrom ill narancshéj (szükség esetén ha nem áll össze a tészta 1 púpos ek. tejföl)
Terülő cukormáz: 25 dkg pocukor 4 ek vízzel keményre felverve.
Kontúrozó cukormáz: 25 dkg porcukor, 3 ek vízzel keményre felverve

Az átszitált lisztet a porcukorral, vaníliás cukorral, sütőporral elkeverjük. Ilyenkor hozzáadhatjuk a reszelt citrom és narancshéjat ezután a vajat elmorzsoljuk benne és gyorsan összeállítjuk a tésztát. Téglalpot formálunk belőle, folpackba csomagolva min. 1-1,5 órát (akár egy egész éjszakát) hűtőben pihentetjük a linzer tésztát.
Ekkor enyhén lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszés szerinti formákra kiszaggatjuk és 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra (!) sütjük.Ha barnásra sütjük, akkor az már inkább keksz állagú lesz! Ha kihült, finom házi gyümölcslekvárral (esetleg Nutellával) megtöltjük, aki szeretné porcukorral is meghintheti. Másnap lesz finom puha a linzer. Jól zárható dobozba tesszük így akár 2-3 hétig is eltartható!
Elfelezhetjük a tésztát és a felébe belegyúrhatunk 2 ek. kakaót így 2 színű linzerünk lesz. Sütés előtt megkenhetjük tojással, majd megszórhatjuk mandulaforgáccsal vagy darált cukros dióval.
Lehet csokival megcsorgatni (vagy féloldalát csokiba mártani). Díszíthetjük cukormázzal, meghinthetjük színes szórócukorral.....

A linzertésztát összeállítás után folpackba csomagolva fagyasztóba is tehetjük, hogy egy későbbi időpontban használjuk fel (ilyenkor előző este egy tányérkán a hűtőbe tesszük).
Citromos-mákos linzer
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 10 dkg vaj + 2,5 dkg zsír, 1 ek (darálatlan) mák, 15 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 tk vanília aroma, 1 ek citromlé, csipet fahéj. A hozzávalókat gyorsan összeállítjuk, majd folpackba csomagolva min. 1 órát (akár egy egész éjszakát) hűtőben pihentetjük a linzer tésztát. Ekkor lisztes deszkán kb 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszés szerint kiszaggatjuk és kb 10 perc alatt világosra (!)sütjük.
Zsírral készült omlós linzer
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 1 cs sütőpor, 2 tojás, 1 cs vaníliás cukor, pici tej
A linzer elkészítésének menete ugyanaz, mint az előző receptben.
Dióba mártott linzervirág
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1/2 cs sütőpor, 1 tojás, 2 tojás sárgája
Tetejére: 10 dkg darált dió, 2 tojásfehérje, 2 ek cukor
A linzer elkészítése ugyanaz, mint az előző receptben leírt, de azokat a középen kiszúrt linzereket amik felül lesznek, a tepsibe helyezés előtt belemártjuk a dióval, cukorral elkevert tojásfehérjébe és így sütjük. Ha a linzerek kihűltek, baracklekvárral összeragasztjuk a lukas és a teli virágokat.



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése