2014. október 26., vasárnap

Zöld dió cukorszirupban

Június elején(6-10 között) leszedjük a zsenge zöld diókat.
Gumikesztyűben (!) a diókat több helyet villával vagy hústűvel átszurkáljuk és többször váltott hideg vízben 3 hétig áztatjuk őket (így elveszti keserű ízét).
A vízből kivett dióknak megmérjük a súlyát, majd a diók mindegyikébe beleszúrunk 1/2 - 1/2 szegfűszeget. Ekkor a diók súlyával azonos mennyiségű cukorból kevés vízzel szirupot főzünk. Időközben belerakjuk a diókat, egy darab fahéjat, citrom ill. narancshéjat és egy kis ideig együtt főzzük őket.
A gázt elzárjuk és 1 napig fedő alatt hagyjuk kihűlni. Ekkor a diót csavaros üvegekbe szedjük, majd a levet mézsűrűségűre főzzük és leöntjük vele a diókat.
Az üvegeket lecsavarozzuk és száraz dunsztban hagyjuk 1 napig pihenni őket.

Kicsit macerás az eljárás, de a nagyon egyedi íz kárpótolja a fogyasztókat.
Sültek mellé kínálhatjuk, de magában is remek csemege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése