2014. május 31., szombat

Hűtőben kelt lángos

Hozzávalók (kb 5 lángoshoz): 50 dkg liszt, 1 tk. só, 2,5 dkg élesztő (vagy 1 csomag 7 grammos instant élesztő), 1 tk cukor, 1 dl víz, 2 dl kefír, 1 tojás (vagy helyette + 1 dl kefír), 2 ek olaj

A  lisztet a sóval egy nagyobb edényben elkeverjük. A langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt,  hozzáadjuk a liszthez, majd a tojást, kefírt is és összeállítjuk kézzel a tésztát. Nokedli tésztánál kicsit sűrűbb állagot kell elérni, ezért ha szükséges még további  0,5 dl langyos vizet és az egészet jól kidolgozzuk úgy, hogy a végén még 2 ek olajat hozzádolgozunk. Mikor kész a tetejét olajos kézzel lekednük és a tésztából kiveszünk annyit amennyit frissen fel akarunk használni. 

A maradékot olajos nylonzacskóba tesszük, melynek a végét elkötjük - helyet hagyva, hogy tudjon még kicsit kelni - és hűtőben tartjuk (ha tojásal készült akkor 3 napig, ha nélküle akkor akár 1 hétig). A felhasználni kívánt tésztát hagyjuk szoba hőmérsékleten kb 1/2 órát pihenni. Aztán egy olajjal kikent tálcán olajos kézzel (vagy pohárral) zsemleformákat szaggatunk és letakarva újabb 30 percet hagyjuk így kelni. Ezután a tésztát kézzel széthúzogatva forró zsiradékban kb. 2-2 perc alatt oldalanként hirtelen kisütjük. 
Papírtörlőre szedjük lehetőleg állítva és hagyjuk, hogy az olaj kicsit lecsepegjen róla.
Ízlésünknek megfelelően sajttal, tejföllel, lila hagymával, fokhagymás olajjal kenve kínáljuk. 
A nyers tésztát akár 4-5 napig hagyhatjuk a hűtőben, így a zacskóból mindig csak annyi tésztát veszünk ki kb sütés előtt 20 perccel, amennyit azonnal megsütünk.
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése